Policie obvinila osm lidí kvůli zakázkám středočeských silničářů

Policie obvinila osm lidí kvůli zakázkám na opravy silnic ve Středočeském kraji. Upozornil na to web Seznam Zprávy. Obvinění přišlo rok po policejní prohlídce v sídle Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Hospodaření krajských silničářů kritizovala tehdejší opozice, která také podala trestní oznámení. Tehdejší hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) tvrdila, že jsou všechna podezření falešná.

Policisté vznesli obvinění z několika trestných činů, a to z úplatkářství, zadání výhody při veřejné zakázce a zneužití pravomoci. Škodu neupřesnili, není ani jasné, koho konkrétně stíhají.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej ale potvrdil, že stíhání souvisí mimo jiné se zakázkami Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. „Mezi obviněnými figuruje i tehdejší čelný představitel této příspěvkové organizace,“ řekl mluvčí Seznamu.

Krajskou správu silnic vedl donedávna Zdeněk Dvořák, nynější vedení kraje ho loni v prosinci odvolalo z funkce. Jeho nástupcem je bývalý šéf karlovarských cestářů Jan Lichtneger. Dvořákovo odvolání nynější krajská koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců dopředu avizovala. Bývalé vedení kraje za ANO a ČSSD podporované komunisty naopak Dvořáka hájilo.

Zda je Dvořák mezi obviněnými, se serveru nepodařilo zjistit. Podle serveru je jedním z tendrů, kvůli nimž padla obvinění, zakázka na ošetření stromů podél silnic na Kolínsku a Kutnohorsku. Zakázku na práce oceněné téměř na milion dostala firma patřící šéfkuchaři Robertu Chejnovi.

Detektivové se před časem obrátili na krajský úřad s nabídkou, aby se připojil k trestnímu řízení jako poškozená strana. „Připojili jsme se, a naši právníci tak budou moci nahlížet do spisu,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN).