Podle společenství vlastníků by se lidé neměli vracet do objetku Prague Marina

Praha – Evakuovaní obyvatelé z pražského bytového komplexu Prague Marina by se neměli podle tamního Společenství vlastníků jednotek (SVJ) stěhovat zpátky do svých bytů. V objektu byla narušena statika, hasiči proto vystěhovali obyvatele asi 40 bytů. Minulý týden pak stavbaři konstrukci podepřeli podpěrami a lidé se vrátili zpět. Majitelé bytů teď ale nejsou spokojeni s aktuálním řešením havárie v domě a pochybují o správnosti kroků společností Metrostav a Prague Marina vůči organům statní správy.

Mluvčí Metrostavu František Polák minulý týden uvedl, že je budova schopná bez omezení plnit svou funkci. Nosné konstrukce jsou prý bezpečné a bytový dům lze řádným způsobem užívat. „Lidé měli zajištěno náhradní ubytování do neděle, tedy týden. Nemáme žádné informace o tom, že by se někdo nevrátil zpět,“ řekl bez dalších podrobností za Prague Marina Martin Vachek ze společnosti Lighthouse Group. Další postup prý vyplyne z jednání s majiteli, které je naplánováno na nadcházející dny. 

Podle Petra Novotného z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která vlastníky zastupuje, se ale někteří obyvatelé kvůli obavám o bezpečnost do svých domovů zatím nevrátili.

Předseda společenství vlastníků Nenad Milovanovič uvedl, že majitelé bytů jednali minulý týden se stavebním úřadem pro Prahu 7 a z jednání prý vyplynulo, dosavadní postup nebyl zcela v souladu se zákonem. Vlastníci bytů proto podle něj nedoporučují, aby se lidé vraceli do svých bytů. 

Přesné příčiny potíží v luxusním bytovém komplexu zatím nejsou známy. Podle prvních informací mohl být jednou z příčin teplotní šok. Dům je totiž postaven z betonu a oceli, přičemž kov reaguje na teplotní změny jinak než beton. Stavební úřad prý majitelům bytů slíbil, že zkontroluje statické zajištění objetku. Sdružení majitelů bytů zároveň požádalo Metrostav a společnost Prague Marina, aby doložily podklady nutné pro ukončení havarijního stavu. 

Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)

Metrostav namontoval do suterénu a prvního poschodí síť železných vzpěr, které dům podpírají. Jde ale o dočasné řešení. Teprve na základě výsledků znaleckého posudku bude určen další postup. Samotná výměna vadných prvků konstrukce se uskuteční za plného provozu. Lidé tak už podle Metrostavu své domovy opouštět nebudou. Případ ale prošetřuje policie pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

V projektu Prague Marina bylo na nábřeží u holešovického přístavu vybudováno 338 bytů, většina z nich už je prodána. Zhruba devadesátimetrový byt se prodává za pět milionů korun, v domech jsou ale i byty o rozloze 200 metrů čtverečních, jejichž cena je více než 15 milionů korun.