Petici proti stavbě chat v Krušných horách podepsaly více než dva tisíce lidí

Petici za zachování horských luk v okolí měst Lom a Osek v Krušných horách podepsaly za necelé čtyři týdny skoro tři tisíce lidí. Reagují tak na záměr developera změnit územní plán tak, aby na nich mohl postavit chatovou osadu. Petici se chystají její autoři předat na zastupitelstva nejpozději v pondělí.

„Aktuálně máme na papírové petici okolo dvou tisíc podpisů, v on-line petici je to pak dalších asi sedm stovek. Další podpisy přibývají každý den,“ řekl ČT Ilja Potěšil z petičního výboru. Louky v těsné blízkosti s přírodním parkem Loučenská hornatina jsou podle územního plánu aktuálně nevhodné ke stavbě. Jsou totiž označeny jako přírodní a zemědělské pozemky.

Zastupitelstvo Lomu už ale vzalo na vědomí záměr podnikatele Zdeňka Žejdlíka, který chce na tříhektarovém pozemku vystavět chatky z námořních kontejnerů. Součástí projektu je i vybudování lesní školy, oprava přilehlé komunikace a financování změny územního plánu. „Přemýšlet, jestli bychom chatky pronajímali, nebo prodali je hodně předčasné. Zatím není schválena ani změna územního plánu. O tom musí nejprve rozhodnout zastupitelé města Lom,“ vyjádřil se pro ČT Žejdlík.

Změnám v územním plánu se snaží místní předejít peticí. „Petici jsme spustili poté, co zastupitelstvo Lomu na svém dubnovém zasedání schválilo záměr developera. Pokud víme, ke změně územního plánu zatím nedošlo,“ přibližuje motivaci k vytvoření petice Potěšil.

Podle starostky města Lom Kateřiny Schwarzové zastupitelé návrh na dubnovém zasedání podpořili jednohlasně. „Usnesení bylo přijato bez jakýchkoli připomínek a dotazů či návrhů a protinávrhů a bez jakékoliv diskuze ze strany všech přítomných zastupitelů,“ dodává Schwarzová. K petici se zatím odmítá konkrétněji vyjádřit. „Až bude na město Lom doručena, budeme ji vyřizovat objektivně a dle platné legislativy,“ uzavírá starostka.