Pět obcí vyřeší problémy s vodou napojením na centrální systém

České Budějovice - Jihočeský vodárenský svaz (JVS), jenž spravuje společná zařízení pro výrobu a rozvod pitné vody na jihu Čech, se rozšíří o dalších pět obcí. Připojit se na centrální vodárenskou soustavu chtějí Borovany na Písecku, Číčenice a Lom na Strakonicku a Hlincová Hora a Mazelov na Českoudějovicku. Obce, v nichž žije dohromady 1400 lidí, chtějí napojením na hlavní přivaděč z Římova řešit problémy s kvalitou pitné vody, již čerpají z málo vydatných vrtů.

Obce, které nemají vlastní vodovody, jsou odkázány na místní zdroje s často nekvalitní vodou. V horkém létě pak kvůli suchu studny dokonce vysychají. „Většinou v pátek nebo v sobotu, jak to naschvál bývá, došla voda,“ postěžoval si pro ČT starosta Hlincové Hory Karel Fousek (Nez). Na nové vrty, úpravny či vodovody starostové peníze nemají.

„Investujeme do toho, aby se obce mohly pomalu a postupně napojovat,“ uvedl ředitel JVS Antonín Princ. Počet obcí, připojených na centrální systém zásobování z římovské přehrady by měl postupně narůstat.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Spotřeba vody na jihu klesá, obce se obracejí k alternativním zdrojům

Jihočeskou vodárenskou soustavou loni k zákazníkům proteklo 19,154 milionu metrů krychlových pitné vody, o téměř 300 000 m3 méně než v roce 2007. Stále to ale jsou asi dvě třetiny veškeré pitné vody, která se v kraji ročně spotřebuje. Za poklesem stojí mimo jiné úspory domácností a firem, ale i nižší ztráty vody ze sítě.

Letos vodohospodáři očekávají ještě výraznější pokles spotřeby až na zhruba 18 milionů m3 pitné vody. V Hrdějovicích totiž začala fungovat alternativní úpravna pro České Budějovice, od soustavy se také odpojí Veselí nad Lužnicí. „Budeme uvádět do provozu nový vlastní vodojem a budeme mít prakticky čistou vodu z podzemí,“ popsal záměr výstavby vodojemu starosta Veselí Jaromír Novák (ČSSD).

  • Antonín Princ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91474.jpg
  • Římovská přehrada autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91477.jpg