Památník uctil sedláky vyhnané ze Lhotky

Lhotka u Tasova – Ždársko má od dnešního dne nový památník upozorňující na perzekuce komunistického režimu. Ten v Lhotce u Tasova vzpomíná na tamní vyhnané sedláky. Obec patřila v tomto ohledu k nejpostiženějším, své domovy totiž musela opustit více než polovina místního obyvatelstva. Pietní akce, jejíž součástí bude i slavnostní odhalení pamětní desky se uskuteční v sobotu 10. září odpoledne.

Osudy lidí, které před šedesáti lety komunistická strana prohlásila za nepřátele socialismu a vystěhovala s celými rodinami z domovů, připomíná dvoutunový kámen z Ořechova, na němž leží deska z leštěného Mrákotínského mramoru. „Deska je věnována všem, na kterých bylo to stejné příkoří vykonáno,“ poznamenal starosta Lhotky Karel Dvořák.

Ludmila Eichlerová-Nejedlá, jedna z vystěhovaných:

„Je to alespoň památka na dobu, co sedláci zkusili, jak museli být vyhnáni ze svých domů.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Oblast kolem Velkého Meziříčí patřila k nejpostiženějším oblastem u nás. Jen ze Lhotky režim v padesátých letech násilím vystěhoval víc jak polovinu obyvatel. Nový památník je přitom zatím jediným na Vysočině, který je věnován pouze vystěhovaným sedlákům. „Na takové věci by se nemělo zapomínat,“ myslí si kameník Zbyněk Zedníček.

Jedním z vystěhovaných sedláků byl i František Lysý. V domě čp. 2 se narodil a strávil přes dvacet let života. Když byl na vojně, zbytek příbuzných z rodné usedlosti vystěhovali. Vrátit domů se mohl až za dalších dvacet let. To si ale musel v sedmdesátých letech svou vlastní nemovitost od státu koupit zpět. V jiném případě by se musela jeho rodina opět stěhovat jinam.