Ostrava chce, aby byla historická jatka opravena kvalitně. Vypíše proto architektonickou soutěž

Architektonická soutěž na opravu jatek

Ostrava v prosinci tohoto roku vyhlásí první kolo architektonické soutěže na opravu historických městských jatek. Klání podle primátora Tomáše Macury (ANO) zajistí, že rekonstrukce památkově chráněného areálu bude skutečně kvalitní a transparentní. Zpustlá, ale historicky cenná jatka město koupilo letos v červnu za téměř 80 milionů korun.

Kvůli úspoře času však nebude vypisovat otevřené klání, ale vyhlásí takzvanou vyzvanou architektonickou soutěž, při níž bude osloveno několik vybraných architektonických kanceláří.

„Město plánuje oslovit pět až sedm architektonických kanceláří, budou mezi nimi místní ateliéry, ale i kanceláře s celorepublikovou působností a zahraniční studia,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová. Do února by pak mělo být jasné, které dva (maximálně tři ateliéry) postoupí do kola druhého. V dubnu by měl být znám vítěz. Ostrava pak podle primátora vypíše konkrétní veřejnou zakázku na základě vítězného návrhu. Podle Macury chce město objektu v co největší možné míře vrátit původní podobu.

Město před časem za 80 milionů korun odkoupilo nejen jatka, ale i bývalou prodejnu hobbymarketu Bauhaus, o což usilovalo několik let. S nákupem se podle primátora sice neztotožňují všichni zastupitelé, vedení města je přesto přesvědčeno, že by památkově chráněná jatka měla být opravena a využita pro kulturní účely.

Představitelé města by proto chtěli ještě v tomto funkčním období připravit renovaci objektu a alespoň podepsat smlouvu se společností, která bude objekt opravovat. Z tohoto důvodu chce město využít vyzvané soutěže, která je časově méně náročná.

Rada města už dříve rozhodla o zadání zakázky malého rozsahu na přípravu architektonické soutěže, kterou by měl pro město nachystat architekt Ludvík Grym. Podle primátora je nyní totiž Útvar hlavního architekta zaměstnán přípravou dalších architektonických soutěží.

  • Historicky a architektonicky cenný komplex budov městských jatek z režných cihel leží mezi železniční tratí, Janáčkovou, Pobialovou a Stodolní ulicí. Vybudován byl v roce 1881 podle návrhu stavitele Františka Jurečky. V následujících letech byl objekt několikrát přestavovaný a dostavovaný. Třípatrová chladírenská věž přibyla na začátku 20. století. Ve třicátých letech minulého století to byl jeden z nejvýznamnějších podniků v okrese. Komplex začal pomalu chátrat po roce 1965, kdy se provoz přesunul na okraj města do moderního masokombinátu v Ostravě-Martinově. Dnes z něho zůstalo jen torzo. 
  • V 90. letech byla část objektu stržena. Jeho majitel – nadnárodní společnost Bauhaus – prováděl jen nejnutnější údržbu a kolem objektu, který koupil od města v roce 1994, postavil plot. V roce 2013 Bauhaus svůj nedaleký hobby market uzavřel a nabídl jatka i s prodejnou k odkupu. Město projevilo zájem, vzhledem k ceně 100 milionů korun ale k dohodě nakonec nedošlo. 
  • V roce 2016 město Ostrava rozhodlo, že objekt odkoupí za přibližně 80 milionů korun. Nyní je tato významná kulturní stavba zařazena na seznam ohrožených památek MonumNet – Nejohroženější nemovité památky. Jatka jsou pro Ostravu významná jak z hlediska historického, tak i pro možnost oživení centra města v blízkosti Stodolní ulice.

Objekt městských jatek v centru města vznikl v roce 1881. V roce 1994 ale městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila svůj hobbymarket.

Jatka však chátrala a nikdy nebyla opravena, prodejna později rovněž přestala fungovat. Město se dlouhodobě snažilo získat památkově chráněná jatka zpět. Podle posledního znaleckého posudku je hodnota areálu přes 90 milionů korun.