Osm let vězení za přepadení tenistky Kvitové. Útočník vinu odmítá

Události ČT: Soud za útok na Kvitovou (zdroj: ČT24)

V případu napadení tenistky Petry Kvitové potrestal Krajský soud v Brně Radima Žondru za těžké ublížení na zdraví a porušení domovní svobody osmi lety vězení. Zároveň Žondrovi zrušil původní trest 2,5 roku vězení, který si odpykával za jinou trestnou činnost.

Státní zástupce Ivan Hrazdira v závěrečné řeči navrhl pro Žondru souhrnný trest kolem 12 let vězení. Podle obhajoby ale chybí důkazy a Žondra by měl být obžaloby zproštěn, protože pachatelem trestného činu nebyl.

Předsedkyně senátu Dagmar Bordovská řekla, že hlavním důkazem je výpověď Kvitové, kterou hodnotí jako hodnověrnou a zásadní. Tenistka pachatele poznala při rekognicích, které však obhájce Žondry zpochybnil. „Poškozená obžalovaného jednoznačně označila jako pachatele,“ uvedla soudkyně. Podle ní jsou naopak nevěrohodná svědectví lidí ze stavby v Napajedlích na Zlínsku, na které Žondra údajně v den napadení pobýval.

Radim Žondra
Zdroj: Monika Hlaváčová/ČTK

Podle Bordovské se nepodařilo prokázat vydírání, šlo však podle ní o těžké ublížení na zdraví. V tomto případě Žondra spadal do nižší trestní sazby, hrozilo mu od tří do deseti let vězení. Soud uložil trest v horní polovině sazby proto, že Žondra se činu dopustil, když byl v podmínce, v minulosti byl navíc potrestán za obdobné trestné činy. 

„Jsem nevinný,“ tvrdí Žondra

Žondra u soudu vinu několikrát popřel a řekl, že to na něj policie ušila na míru. „Neměl jsem zapotřebí se jakékoliv trestné činnosti dopouštět,“ uvedl.

Podle žalobce se Radim Žondra v prosinci 2016 dostal do bytu Kvitové pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle. Napadl ji a vážně pořezal na ruce. Odešel, když mu tenistka dala deset tisíc korun. 

Tenistka je s verdiktem soudu spokojena

Mluvčí Kvitové Karel Tejkal po skončení hlavního líčení řekl, že je s Petrou Kvitovou ve spojení a informace z jednání jí předal. „Je nezbytné dodat, že Petra je pochopitelně spokojená, protože obžalovaného ona sama při rekognici poznala a označila ho jako muže, který ji napadl,“ řekl Tejkal.

Rozsudek Krajského soudu v Brně není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro odvolání, které mohou podat do osmi dnů od doručení rozsudku. Případ by následně řešil odvolací Vrchní soud v Olomouci.

Petra Kvitová u úterního odročeného hlavního líčení přítomná nebyla. Momentálně hraje na turnaji v Miami, kde postoupila do čtvrtfinále. Světová dvojka má šanci probojovat se do čela světového žebříčku před Japonku Naomi Ósakaovou, k tomu potřebuje postoupit do finále.