Odvolací soud potrestal Benešovou za restituci Bečvářova statku opět podmínkou

Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové znovu tříletý podmíněný trest v kauze restitucí takzvaného Bečvářova statku v miliardové hodnotě. Vinnou z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby byla žena uznána už dřív, podmíněný trest ale zrušil Nejvyšší soud. Nesouhlasil s mimořádným snížením trestu pod pětiletou spodní hranici trestní sazby. Podle rozhodnutí odvolacího senátu se změnily okolnosti. Žena je ve špatném zdravotním stavu a stará se o nemocnou matku.

Eva Benešová a další dva úředníci Jan Horák a Petr Chmelík nezákonně přiřkli Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Marii Bečvářovi. Chmelíkovi uložily soudy již v roce 2021 podmíněný trest. Horáka odvolací senát postupně osvobodil, uznal vinným a potrestal také podmíněným trestem a nakonec poslal na pět let do vězení. I v jeho případě zasáhl Nejvyšší soud.

Ani u Benešové neshledal Nejvyšší soud důvody, proč by neměla dostat trest v zákonné sazbě. Odvolací senát v čele s předsedou Jiřím Lněničkou však ženu vězením nepotrestal. Soudce uvedl, že snížení trestu již nemůže odůvodnit okolnostmi případu, tedy zejména dlouhým trváním trestního řízení, protože to Nejvyšší soud odmítl. „Nicméně máme za to, že v dané situaci došlo k výrazné změně, pokud jde o poměry obžalované,“ prohlásil Lněnička. Žena má psychické problémy, léčí se také na onkologii a stará se o matku.

Benešová stále tvrdí, že byla souzena nespravedlivě

Státní zástupce Jiří Pražák po skončení jednání řekl, že bude pravděpodobně opět iniciovat podání dovolání. Benešová se chce zase obrátit na Evropský soud pro lidská práva. Uvedla, že byla odsouzena nespravedlivě.

Trojice úředníků se u soudu zodpovídala z několika rozhodnutí z let 2009 až 2012. Bednářová a v některých případech i další restituenti na jejich základě obdrželi lukrativní pozemky jako náhradu za to, že jim stát nevrátil statky po Bečvářovi ve Strašnicích a na Žižkově. Bednářovou označil Horák za neteř po Janu Marii Bečvářovi, ačkoli měla nárok pouze na dědictví po jeho bratru Josefovi, který ji uvedl v závěti. Další restituenti zase mohli dědit pouze po jeho sestře.