Obyvatelé Žďáru nad Sázavou si rozdělili 27 parcel. Týden kvůli nim čekali před radnicí

Radnice ve Žďáru nad Sázavou zaregistrovala zájemce o všech 27 parcel na stavbu řadových domů v ulici Vápenická. Před městským úřadem v Žižkově ulici kvůli tomu lidé čekali celý týden. Město totiž nabízí pozemky za pevně danou cenu 2357 korun na metr čtvereční bez daně. Úředníci zapsali také sedm náhradníků pro případ, že by si někteří evidovaní zájemci ještě koupi rozmysleli.

„Registrace byla bez problémů, trvala necelé dvě hodiny,“ řekla mluvčí města Blanka Sobolová. První zájemce vstoupil do kanceláře ve čtvrtém patře úřadu kvůli registraci v osm hodin ráno, další čekající mu zatleskali. Na mapce s parcelami, která byla na dveřích kanceláře, úřednice postupně zaškrtávala obsazené parcely.

Jiří Sláma si vybral krajní pozemek. S přítelkyní se u úřadu střídali od večera v neděli 4. září. Uvedl, že nejdřív se bál, že čekání bude dlouhé a úmorné. „Opak byl pravdou, našli jsme tady spoustu nových kamarádů. Takže si myslím, že to předčilo moje očekávání a asi to předčilo očekávání všech, co tady byli v té frontě,“ řekl.

„Do 30. září by měli podepsat rezervační smlouvu, do deseti dnů od podpisu smlouvy by měli složit částku čtvrt milionu korun jako zálohu a potom do konce ledna 2023 by měli podepsat smlouvu o budoucí kupní smlouvě,“ popsala další postup Sobolová.

Úspěšně vyzkoušený postup

Město nabízí malé parcely s rozlohou okolo čtyři sta metrů čtverečních. Pro jejich prodej nezvolilo cestu aukce ani dražby, při nichž by cena pozemků mohla stoupnout, protože chce dát šanci většímu počtu lidí, vysvětlil v červenci starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město).

Seznam uchazečů si čekající před úřadem vedli sami, dohodli si svá pravidla a navzájem se při čekání také kontrolovali. Úřad jim tam nechal postavit altán, aby se měli kam schovat před deštěm, zajistil také chemickou toaletu a přívod elektřiny. Někteří čekající přespávali ve stanech, další v autech.

Když město prodávalo podobně pozemky před pěti lety, čekali lidé na pondělní rezervaci přes víkend. Stejnou praxi si vyzkoušeli před dvěma lety i obyvatelé v Hruškách na Vyškovsku nebo loni v Rohenicích na Rychnovsku.