Lidé ve Žďáru nad Sázavou kempují před radnicí. Město slíbilo prodat parcely těm nejrychlejším

Události: Lidé nocují před úřadem ve Žďáru (zdroj: ČT24)

Už tři dny kempuje na dvacet lidí před radnicí ve Žďáru nad Sázavou. Důvodem je 27 parcel na rodinné domy, které město prodá za zvýhodněnou cenu těm nejrychlejším. Čekající si sepsali vlastní pravidla a ta dodržují. Město bude jimi vytvořený pořadník akceptovat. Zájemci ale musejí na místě vydržet do pondělí, v sedm ráno se rezervace začnou zapisovat.

Křesla, matrace, knihy, počítač a dobré oblečení. To je výbava pro čekatele na pozemek pro rodinný dům. Jako první si zabrala místo na týdenní čekání Sylvie Růžičková. „Bydlíme sami, ale v bytě, chceme si postavit a do roku 2029 tady ve Žďáru nic nebude,“ uvedla.

Lidé se mezi sebou dohodli, že vznikne pořadník. Ve službách se střídají celé rodiny. „Musí tady vždycky někdo do sto metrů být, dělá se namátková kontrola,“ dodává další z čekajících Jana Dospělová.

Cena za pozemek je 2357 korun bez daně. „V poslední aukci se ta cena vyšplhala na 4,5 tisíce s daní,“ vysvětluje mluvčí městského úřadu ve Žďáru Blanka Sobolová. Podle ní mají lidé k  dispozici chemickou toaletu, přístřešek, místo, kde si mohou postavit stany i zaparkovat auto.