Obyvatelé Ševětína brojí proti hlasité práci v lomu

Ševětín - Lidé v Ševětíně na Českobudějovicku používají místo budíku kamenolom. Některým už ale dochází trpělivost. Na hluk a prašnost si stěžují desítky místních. Majitelé lomu si chyby nepřipouští a tvrdí, že žádné nařízení neporušují nechystají žádná další opatření ani změny v pracovní době.

Třeba Maškovi postavili dům před dvěma lety asi tři sta metrů od lomu. Každé ráno je po šesté hodině spolehlivě probouzejí spuštěné drtičky kamene. „Je to, jako by vám na tři hodiny nastartovali pod oknem Tatru,“ řekl Roman Mašek. 

Provoz lomu lidem znepříjemňuje život i odpoledne, proto si stěžují. Vadí jim vibrace i prach. „Bylo to hrozné léto, nemohli jsme ani na zahradu,“ prohlásil Mašek.

Majitelé lomu odmítají tvrzení, že překračují povolené limity 

Drtička má speciální izolaci a místo drátěných sít položili na dopravníky speciální gumy. Na násypky pak umístili rukávy, aby zmírnili prašnost. „Průběžně vše měříme, limity nikdy nepřekračujeme,“ konstatoval Pavel Fučík ze společnosti Kámen a Písek, která lom provozuje.

Do sporu se chystají zasáhnout hygienici, kteří po více než deseti letech změří hluk. Teprve pak oznámí verdikt. Měřit mají podle počasí, nejspíš ale v příštích týdnech. Lom je otevřený už téměř sto let a zaměstnává 15 lidí.

Podle radnice starousedlíkům nejvíc vadí těžká auta, která ničí cesty. „Snažíme se to řešit, v tuto chvíli je vydané povolení na novou cestu, která se obci vyhne,“ řekla starostka Ševětína.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)