Obyvatelé obcí na Pardubicku mohou opět podepisovat petici proti spalovně v Rybitví

Lidé mohou podepisovat novou petici proti spalovně v Rybitví (zdroj: ČT24)

Obnovenou petici proti spalovně nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku už lidé mohou znovu podepisovat. Podpisové archy jsou například v pardubickém turistickém centru. Město Pardubice a okolní samosprávy rozhodly, že ve sběru podpisů budou pokračovat. Původně měla petice víc než deset tisíc podpisů, některé z nich ale byly neplatné.

Pardubice a okolní obce chtějí zabránit obnovení spalovny, o což od roku 2006 usiluje firma AVE CZ. Nedávno získala kladný posudek EIA, dál potřebuje integrované povolení a stavební povolení, než může začít stavět. Projektovaná maximální kapacita zařízení je dvacet tisíc tun nebezpečného odpadu ročně.

„Momentálně je podpisový arch k dispozici v Turistickém informačním centru Pardubice na třídě Míru a stánek s peticí bude umístěn na Aviatické pouti a festivalu Rock for People v Hradci Králové. Pro město je přitom důležité nyní získat podpisy těch, kteří petici doposud vůbec nepodepsali, nebo předtím nevyplnili správně potřebné údaje,“ uvedla radnice v tiskové zprávě.

Některé podpisy jsou neplatné

Petici zatím podepsalo deset tisíc lidí, dalších osm stovek elektronicky. Zástupci města ji v dubnu předali Senátu. Senátní výbor ale při ověřování našel dvacet sedm procent neplatných podpisů. Signatáři uvedli často jen město. „U adresy je nutné uvést město, ulici, číslo popisné a poštovní směrovací číslo, nikoli třeba pouze název města. V následujících dnech do pardubických ulic vyrazí také dobrovolníci, kteří budou mít u sebe podpisový arch,“ uvedla radnice.

Petice z roku 2009 byla úspěšnější. Proti obnovení provozu spalovny se tehdy vyslovilo téměř padesát tisíc lidí, ministerstvo pak vydalo záporné stanovisko EIA.

Letos v květnu spalovna kladné stanovisko od ministerstva získala, resort životního prostředí ale současně uložil čtyřicet pět podmínek pro povolení spalovny. Týkají se hlavně znečištění ovzduší a také snížení intenzity hluku.