NWR dementovala údaj, že do roku 2018 propustí polovinu lidí z OKD

Vedení společnosti New World Resources vzalo zpět informaci generálního ředitele těžební firmy OKD o tom, kolik propustí lidí. Podle prohlášení Dala Ekmarka z počátku února mělo jít do roku 2018 o pět až šest tisíc lidí. O dementi tohoto údaje informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Nové číslo má společnost zveřejnit do měsíce.

Ministr Jan Mládek a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD se v Praze setkali s předsedou představenstva společnosti New World Resources Garethem Pennym, který je informoval o vývoji v OKD.  „O schůzku nás požádalo vedení této společnosti s cílem informovat nás o připravovaném restrukturalizačním plánu,“ sdělil Mládek. Potvrdil, že podobnější informace o snížení počtu zaměstnanců firma slíbila zveřejnit do měsíce.

NWR iniciovalo schůzku s ministry

V OKD nyní pracuje asi deset tisíc kmenových zaměstnanců a přes dva tisíce dalších prostřednictvím agentur. Podle vyjádření generálního ředitele Ekmarka se měl jejich počet do roku 2018 snížit na polovinu. Zástupci OKD už dříve oznámili, že zavřou důl Paskov na Frýdecko-Místecku a do roku 2018 také doly Darkov a Lazy na Karvinsku.

O uzavření paskovské šachty společnost mluví od roku 2013. Do minulého roku její životnost prodlužovala dohoda se státem, který se zavázal, že při zachování těžby do roku 2017 poskytne 600 tisíc korun na sociální programy pro horníky. V dohodě však byla klauzule, podle které vše padá při určitém snížení cen uhlí na světovém trhu. Právě to se stalo na konci minulého roku.

Horníci
Zdroj: NWR

Ceny uhlí klesají vytrvale několik let. Jen cena koksovatelného uhlí se za rok snížila o třicet procent. To je zásadní problém těžební firmy, kvůli kterému se těžba přestává vyplácet. Zástupci NWR kvůli tomu požádali vládu o podporu ve výši asi čtyři miliardy korun. Slibovali, že s touto pomocí zajistí těžbu ve zdravých dolech v příštích letech, jinak prý hrozí, že OKD skončí v konkurzu.

Vláda to striktně odmítla. Členové kabinetu označili požadavky společnosti za nehorázné. Mládek se minulý týden vyjádřil negativně o OKD. Kritizoval generálního ředitele, že žertuje o počtu lidí, které firma propustí. Ekmark mu totiž tvrdil, že číslo pět až šest tisíc propouštěných jen tak plácnul. Mládek označil jeho jednání za neseriózní a stěžoval si také na to, že OKD nekomunikuje. Nyní vedení NWR oficiálně potvrdilo, že Ekmarkův údaj byl předčasný a neplatí.

Mládek zdůraznil, že ochota k setkání s předsedou představenstva NWR v žádném případě neznamená, že by vláda chtěla poskytnout OKD jakoukoliv veřejnou podporu. „Vláda několikrát řekla, že nedá ani korunu akcionářům, věřitelům, ani firmě. Na tomto stanovisku se nic nezměnilo,“ řekl Mládek.

Ujistil ale, že stát pomůže propuštěným horníkům a bude se snažit podpořit vznik nových pracovních míst v moravskoslezském regionu. Aby se ministerstva mohla připravit a načasovat opatření, potřebují přesné informace o postupu restrukturalizace.

V dole Paskov začne stávková pohotovost

Podle informací odborů OKD chce firma ještě letos uzavřít důl Paskov, kde pracuje kolem 1700 kmenových zaměstnanců. Pravděpodobně v úterý tam odboráři vyhlásí stávkovou pohotovost. Mají totiž obavy, z čeho firma vyplatí propuštěným odstupné. Podle dřívější dohody by měli zaměstnanci, kteří odpracovali nejméně 16 let, dostat při odchodu dvanáct platů navíc. Průměrně si tam lidé vydělají 34 tisíc.

„Útlum se připravuje, ale zatím nebyl vyhlášen. Měl by však jít v souladu se sociálním programem. Víme, že s firmou je zle. Nechceme nic jiného než to, co bylo vyjednáno,“ zdůvodnil chystanou stávkovou pohotovst odborový předák dolu Paskov Rostislav Palička.

Firma shání peníze na odstupné

Zaměstnanci tohoto dolu by měli mít také nárok na rekvalifikace ještě v době pracovního poměru nebo přechod do jiných činných závodů. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský potvrdil, že společnost shání peníze na odstupné. „Firma vyvíjí maximální úsilí, aby zajistila finanční zdroje na pokrytí potřebného sociálního programu. Jakmile budeme znát další strategii, jsme připraveni neprodleně informovat odbory i zaměstnance dolu Paskov,“ řekl.