Nemocnice v Prachaticích se vrací do normálního provozu. Obnovuje operace a otevřela ortopedii

Obnovení operací v Nemocnici Prachatice (zdroj: ČT24)

Prachatická nemocnice obnovuje plánované operace a také provoz ortopedie. Letos v létě o dva týdny dřív než obvykle. Pacientů, kteří čekají na odložené a plánované zákroky, totiž mají kvůli přestávce způsobené epidemií covidu hodně.

Ortopedie v prachatické nemocnici byla přes měsíc uzavřena, sloučili ji s chirurgií. V létě se méně operuje a také zdravotníci už potřebovali dovolenou. Teď oddělení znovu otevřeli. „Včera už jsme operovali totální endoprotézy. Na oddělení je osm pacientů. Další jsou ještě na JIP,“ spočítal ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš.

Začali o dva týdny dřív než obvykle. Provádějí akutní zákroky, ale i plánované operace. Ortopedie se brzy zaplní pacienty, lhůty se kvůli covidu prodloužily. „Čekací doba bývala půl roku až devět měsíců, teď se natáhla až k dvanácti měsícům,“ řekl ředitel.

Pacientka čekala na operaci kyčelního kloubu dva roky

Miluše Machová už je po operaci kyčelního kloubu. „Čekala jsem skoro dva roky, ale myslím si, že do toho přišel covid, tak tím se to protáhlo,“ řekla. Její operaci kvůli pandemii několikrát odložili, nevyšlo to v lednu ani na jaře. „Dokonce jsem už měla jít v dubnu a to jsem byla právě naočkovaná,“ dodala. Bydlí na Českokrumlovsku, ale nejdříve ji vzali v Prachaticích. „Strašně mě bolel kloub a nemohla jsem už bez hůlky chodit. A teď se cítím dobře, jsem překvapená, že bolesti ustaly,“ řekla s úlevou pacientka.

V letním režimu funguje i českobudějovická nemocnice. Omezení je ale menší než v letech před covidem. „Byly odložené určité výkony, které pochopitelně musíme nahrazovat právě teď během letních prázdnin,“ řekla mluvčí nemocnice Iva Nováková. Počítají s tím téměř všechny jihočeské nemocnice.