Nejvyšší soud odmítl dovolání doživotně odsouzeného vraha Nárožného

Nejvyšší soud odmítl dovolání Pavla Nárožného, který si odpykává doživotní trest za vraždu manželů z Přerova v roce 2009. Nárožný se teď může obrátit ještě na Ústavní soud.

Ostravský krajský soud uložil Nárožnému původně pětadvacetiletý trest odnětí svobody. Vrchní soud v Olomouci následně trest zpřísnil na doživotí. Vyhověl tak státnímu zástupci, který argumentoval mimořádnou společenskou nebezpečností.

Doživotní trest zahrnuje i Nárožného předchozí odsouzení na třináct let za přípravu vraždy tety. „Nejvyšší soud odmítl dovolání svým usnesením ze dne 6. 12. 2022,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Vilemína Hana Ondrušová.

Dvojnásobná vražda

Obětí vraždy byl Nárožného otec a jeho manželka. Dvojice zmizela v listopadu 2009. Policisté tehdy v rojnicích prohledali přírodní lokality na Přerovsku a Olomoucku, vodní toky a plochy. Nasadili i policejní potápěče a psovody, ze Slovenska povolali psy speciálně vycvičené na vyhledávání zemřelých osob, použili vrtulník s termovizí, ale bezvýsledně. Těla se nikdy nenašla.

Podle znalce, který analyzoval stopy útoku nalezené v rodinném domě obětí na předměstí Přerova, ovšem nemohli manželé útok přežít. Proti Nárožnému svědčily například pachové stopy v autě zavražděných nebo svědectví souseda, který uvedl, že muže viděl v osudnou noc za volantem. Doklady a platební karty zavražděných po čase nalezli exekutoři v klavíru Nárožného matky.

Motivem byl majetek

Dvojnásobnou vraždou se soudy zabývají od roku 2011. V případu byla původně obžalována i matka Nárožného, ta však během procesu zemřela. Muž vinu po celou dobu desetiletého procesu odmítal.

Olomoucká pobočka krajského soudu v Ostravě Nárožného několikrát obvinění zprostila, olomoucký vrchní soud ale osvobozující verdikt pokaždé zrušil. O vině tak nakonec rozhodoval jiný senát v Ostravě.

Jako motiv vraždy obžaloba uvedla majetkové důvody. Nárožný podle rozsudku z obavy, že jej otec vydědí, na začátku listopadu 2009 nejprve vypnul hlavní jistič, čímž donutil otce otevřít dveře. Poté jej surově napadl nezjištěným předmětem, následně zaútočil i na jeho manželku, která přišla na pomoc.

Útok podle rozsudku vedl razantními údery především na jejich hlavy. Těla poté odvezl osobním autem svého otce a ukryl na neznámém místě.