Na Svitavsku začaly opravy silnice I/35

Události v regionech: Opravy na silnici I/35 na Svitavsku (zdroj: ČT24)

Začaly opravy na frekventované silnici I/35 spojující východní Čechy s Moravou. Jde o osmikilometrový úsek mezi Hřebečským tunelem a křižovatkou u Koclířova na Svitavsku. Doprava je svedena do jednoho pruhu. Ve směru na Svitavy musí řidiči po objízdné trase.

„Stav je skutečně před opravou hraniční. Odfrézovali jsme těch plánovaných dvacet centimetrů, a objevují se nám místa, která musíme sanovat,“ popsal správce stavby Stanislav Král. Silnice je zvlněná, výtluky jsou místy i několik centimetrů hluboké. „Na závady ve sjízdnosti tohoto úseku komunikace, to v souvislosti s výskytem výtluků, jsme správce pozemní komunikace od roku 2021 několikrát opakovaně upozorňovali,“ řekla mluvčí policistů Pardubického kraje Dita Holečková.

Podle silničářů ke špatnému stavu silnice přispěly silné srpnové deště, zejména pak ale extrémní dopravní zátěž. „Podle posledního sčítání dopravy tudy projede za 24 hodin více než šestnáct tisíc vozidel, z toho pět tisíc je těžká kamionová doprava,“ nastínil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Kompletní oprava a omezení potrvají několik měsíců. První část stihnou dělníci do konce října. Znovu se na místo vrátí na jaře. „Čeká nás de facto oprava komunikace na osmi kilometrech, to znamená výměna povrchu komunikace, všechny jeho asfaltové vrstvy a dílčí sanace,“ popsala mluvčí zhotovitele stavby, společnosti Eurovia, Iveta Štočková.

Další dopravní komplikace přitom v pondělí řidičům začaly jen o pár kilometrů dál, a to kvůli modernizaci kruhové křižovatky. Od rána se proto v okolí Svitav tvořily dlouhé kolony. „Je začátek školního roku, to je tradičně každý rok silná doprava,“ poznamenal Rýdl.

Přetížené I/35 by ve východních Čechách měla výrazně ulevit chystaná dálnice. První část z Opatovic je už v provozu, po dalším úseku z Janova do Opatovce se první řidiči mají projet v roce 2025.