Na Chebsku se zabíjejí psi pro maso

Cheb - V západních Čechách se v poslední době množí podezření ze zabíjení psů pro maso. Na několika místech se už objevily zbytky zabitých zvířat. Místní podezřívají obchodníky ze zemí jihovýchodní Asie. Přitom na území Česka byli psi na seznamu jatečních zvířat vedeni naposledy za první republiky.

Na Chebsku nacházejí policisté v igelitových taškách zbytky zabitých zvířat. „Lidé často chodí do útulku a mluví o tom, že v Chebu psi konzumují, hlavně Vietnamští občané,“ říká správkyně místního psího útulku Marie Lokingová.

Na další případ upozornili obyvatelé Přimdy u Tachova. Vietnamská rodina tam ještě v lednu chovala větší množství psů ve skleníku za domem. Po jejich osudu pátral správce tachovského útulku Karel Bobál: „Když jsem se jich ptal, kam dali 50 pejsků, tak mi Vietnamec odpověděl, že pes maso dobrý.“ Asiaté se tradičně nechtějí pro novináře vyjadřovat, ale připouštějí, že na pojídání psů nevidí nic špatného. Jejich zvyk potvrzuje i sinolog Martin Kříž: „O Číňanech z jihu se říká, že snědí všechno, co létá a není to letadlo, a všechno, co má čtyři nohy a není to stůl nebo židle.“

V některých asijských zemích prý mají psí maso za velmi zdravé a ceněné. Džamila Stehlíková, ministryně pro ochranu lidských práv a menšin poukázala na to, že identita menšin se musí zachovávat, ale pouze v mezích, které neodporují hodnotám a postojům většinové společnosti.

Podle zákona na ochranu zvířat může být pachatel za bezdůvodné usmrcení psa pokutován až 500 tisíci korunami, ale podle mluvčího chebského Okresního ředitelství PČR není zabíjení psů a konzumace jejich masa trestně postižitelná. Policie i veterináři připouštějí, že s aplikací norem při zabíjení psů pro maso nemají moc velké zkušenosti.