Na advent v pražských ulicích dohlédne víc policistů. V centru se znovu objeví zátarasy

Ředitel pražské policie Lerch: Více policistů pohlídá v Praze advent (zdroj: ČT24)

Jako v minulých letech chystají pražští policisté v období adventu zvýšená bezpečnostní opatření. Už od soboty by jich mělo být v ulicích metropole více. Bezpečnostní opatření mají platit do 6. ledna příštího roku.

„Budeme se zaměřovat na místa s vyšší koncentrací osob,“ konstatoval ředitel pražské policie Tomáš Lerch. Jako příklady uvedl Václavské nebo Staroměstské náměstí, ale i obchodní centra.

Konec roku podle Lercha není spjatý jen s adventem, ale i s velkým množstvím společenských akcí. Policie se proto bude podle ředitele věnovat i problematice alkoholu za volantem. Policisté se také zaměří na tradiční problémy centra Prahy, jako jsou kapesní krádeže, drobná kriminalita nebo prodej drog na Václavském náměstí.

Opatření se dotknou zejména velkých akcí, jakými jsou trhy nebo koncerty. Organizátoři se mohou podle Lercha obrátit na linku 800 255 255, kde je možné získat informace k zajištění bezpečnosti konkrétních akcí.

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) doplnil, že město na některých místech nainstaluje betonové zábrany. Už ráno byly nainstalovány v horní části Václavského náměstí, Hlubuček dále zmínil křižovatku s Opletalovou ulicí nebo spodní část náměstí u metra Můstek. Do budoucna by podle něj měly být zábrany estetičtější.

I přesto, že v současné době nemáme informace, které by nasvědčovaly tomu, že je nějaké přímé nebezpečí, které by hrozilo České republice, jsme navýšiliopatření z toho důvodu, že očekáváme výrazný nárůst počtu návštěvníků hlavního města Prahy.
Tomáš Lerch
ředitel pražské policie

Lerch připomněl, že od března 2016 platí v ČR první stupeň ohrožení terorismem. Dodal ale, že policie nemá informace o tom, že by hrozilo nebezpečí terorismu. Opatření jsou tak pouze preventivní.