Myslivci chtějí kvůli přemnoženým prasatům povolat do práce pražské lesníky

Reportáž: Myslivci na kraji Prahy vykročili proti přemnoženým divočákům (zdroj: ČT24)

Proti přemnoženým divočákům na východě Prahy budou myslivci postupovat společně se zástupci městských částí a magistrátu. Prasata je podle nich nutné nejen dál ve větší míře střílet, ale také vykácet křoviny, kde se zdržují. Potíže s divočáky jsou hlavně na Praze 14, kde v poslední době napadli několik psů.

Divoká prasata jsou přemnožena zejména v oblasti lesoparku Čihadla a parku U Čeňku. V Praze 14 už několikrát napadla psy, které neměli lidé na vodítku. Myslivci upozorňují, že podobných případů může přibývat, protože bachyně na jaře vyvedou mladé a mohly by být agresivnější.

Lidé by proto měli být podle myslivců ostražití zvlášť tam, kde je hustý lesní porost. Doporučují, aby na takových místech psa nepouštěli z vodítka a při procházkách byli o něco hlučnější. Jak totiž potvrzuje i starostka Horních Počernic Hana Moravcová, divočáky láká klid zarostlého prostředí. 

Právě o vegetaci se teď vede intenzivní diskuse. Myslivci chtějí, aby křoviny a nálety, které skýtají divokým prasatům útočiště, zaměstnanci pražských městských lesů vykáceli – a zvýšili tak šanci při odlovu. „Považuji za velmi pozitivní, že už pochopili, že jde do tuhého a že jsou ochotni daleko více spolupracovat,“ reaguje Jana Plamínková z Trojkoalice.

Divočáci trápí i Berlín nebo Barcelonu

Myslivci také poukazují na to, že přemnožení kanců souvisí se způsobem zemědělství, protože po většinu roku se zvěř skryje v rozsáhlých kukuřičných nebo řepkových polích. „Zvěř zde má úplně ideální podmínky. Má zde úkryt i potravu a je těžko lovitelná,“ říká předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.

Podle myslivců by Pražané měli s rozvahou vyhazovat odpadky, zejména rostlinné zbytky, aby zvěř nelákali do obydlených oblastí. Tam už totiž museli zasahovat rovněž, prasata se snaží odchytávat do klecí. Radnice potom rozvěsí informační cedule a ve hře jsou i informační setkání s občany.

Samotní myslivci posílí pravidelné hony a povolení k odstřelu dostanou i externí lovci. Rovněž budou vystavěny nové posedy a místa vábící divočáky. Na opatřeních se s myslivci z Horních Počernic domluvily Praha 14, Dolní Počernice, Horní Počernice a Běchovice.

Myslivci mají kromě toho rovněž změnit interní předpisy upravující povolenou hmotnost střílené černé zvěře a zajistit dohodu s nájemci orné půdy, aby vytvořili průchody v obilovinách a řepce. V období od září do listopadu se pak uskuteční velká naháňka se zhruba 60 lovci se psy.

Problém s přemnoženými divočáky řeší taky na Sokolovsku nebo Karlovarsku, ale třeba i v Berlíně, v Barceloně nebo dokonce v Soulu. Všude tam se myslivci snaží snížit stavy černé zvěře hlavně odstřelem.