Divočáci na okraji Prahy napadají pobíhající psy. Počet útoků roste

Praha žádá myslivce, aby zvýšili odstřel (zdroj: ČT24)

Problém s přemnoženými divokými prasaty se nevyhýbá ani hlavnímu městu. Hlavně na východě metropole už došlo několikrát k napadení psů, naposledy minulý týden ve středu. Radnice Prahy 14 proto vyzvala vedení Prahy v čele s primátorkou Krnáčovou k razantnímu řešení problému. Pražský magistrát teď požaduje po myslivcích, aby zvýšili počet odstřelů přemnožených divočáků a také, aby zvířata přestali přikrmovat.

Problémy s divočáky jsou v Praze 14, v Běchovicích a také v Horních i Dolních Počernicích. Podle obyvatel Černého mostu se dostávají až přímo na sídliště mezi panelové domy. 

„Dlouhodobě upozorňujeme na neudržitelný stav, vyzýváme odpovědné osoby v Mysliveckém spolku Horní Počernice, který honitbu spravuje, i odpovědné osoby na magistrátu, který pozemky vlastní, aby konaly. Výsledek je zatím bohužel, mírně řečeno, neuspokojivý,“ kritizoval starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09).

Myslivci měli do konce minulého roku vypracovat plán, jak situaci řešit. Jenže ten je podle starosty nedostatečný a myslivci podle něj práci nezvládají. Sami myslivci potvrzují, že prasata přemnožená jsou, odstřely jsou ale podle nich komplikované i z důvodů blízké zástavby.

Přemnožení divočáci na východě Prahy
Zdroj: ČT24

Divoká prasata jsou přemnožena zejména v oblasti lesoparku Čihadla a parku U Čeňku. V Praze 14 už několikrát napadla psy, které neměli lidé na vodítku. Myslivci ovšem upororňují, že na území honitby musí být psi na vodítku. 

Radnice Prahy 14 uvažovala také o pořízení pachových ohradníků, ty jí ale odborníci používat v obydlené zástavbě nedoporučili - odpuzovací látka je založena na lidském potu, na který jsou zvířata ve městě zvyklá, a ohradník by tak byl neúčinný.

Magistrát hrozí vypovězením smluv na honitby

Pražský magistrát po myslivcích na východě města požaduje, aby zvýšili počet odstřelů přemnožených divočáků. Také je žádá, aby přestali zvěř přikrmovat. Pokud myslivci situaci nevyřeší, město hrozí vypovězením nájemní smlouvy na honitbu.

„Jedinou možností, jak situaci řešit, je radikálně zvýšený odlov. Současně je třeba zrušit přikrmování a takzvané vnadění zvěře v blízkosti obytných zón. Pokud nedojde v krátké době k nápravě situace, Praha přijme opatření, která mohou vést až k ukončení nájemní smlouvy na honitbu,“ varovala pražská radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Magistrát si také nechá vypracovat posudek, který by měl do několika týdnů odpovědět na to, jak velký je vůbec problém s přemnoženými prasaty. Zatímco myslivci mluví o 40 zvířatech, tak obyvatelé sídliště na Černém mostu až dvou stovkách kusů.