Muž na internetu nabízel mobily a herní konzole, policie ho obvinila z rozsáhlých podvodů

Olomoučtí policisté dopadli jednatřicetiletého muže ze Slovenska podezřelého z rozsáhlých podvodů, kterých se dopouštěl prostřednictvím známých českých inzertních portálů. Podle dosavadních zjištění podvedl od roku 2017 nejméně čtyři sta lidí, které pod záminkou prodeje mobilních telefonů a herních konzolí obral minimálně o tři miliony korun. Poškození jsou z celé republiky.

Kriminalisté na případu pracovali zhruba rok, prvotním impulsem bylo podané trestní oznámení od muže z Přerovska v září 2020. Podle vedoucího oddělení Radka Otáhala skončil muž podezřelý z podvodů ve vazbě, hrozí mu až osm let vězení.

„Prozatím je obviněn z osmadvaceti dílčích útoků vůči poškozeným se škodou čtyři sta tisíc korun. V nejbližší době bude trestní stíhání rozšířeno o další podstatnou část dílčích útoků, kdy počet poškozených je kolem čtyř set a celková škoda dohromady kolem tří milionů korun,“ řekl Otáhal.

Muže zadrželi v Břeclavi, policisté kvůli trestnímu řízení úzce spolupracovali s kolegy ze Slovenska, kde provedli v místě jeho bydliště také domovní prohlídku. Zajistili výpočetní techniku a mobilní telefony. „Nyní důkazní materiál vyhodnocujeme, je možné, že počet dílčích útoků ještě vzroste,“ dodal Otáhal.

Používal falešné doklady a mailové adresy

Podle vyšetřovatele Jiřího Prečana pachatel vkládal inzeráty na známé české inzertní portály, pro kontakt založil až dvě stovky e-mailových schránek.

„K prodeji nabízel hlavně mobilní telefony a herní konzole v hodnotě mezi deseti a dvaceti tisíci korunami. Jako záruku, že se nejedná o podvod, posílal i naskenované občanské průkazy, řidičské průkazy či karty zdravotních pojišťoven vystavené na různé osoby. Doklady si sám opatřoval. Podle dosavadních zjištění zakládal inzeráty, ve kterých nabízel lidem práci v zahraničí a vyžadoval po nich právě zaslání dokladů,“ popsal Prečan.

Poškození tak podle policistů netušili, že jde o podvod. „Dokázal je přesvědčit, aby mu zaplatili předem na účet, peníze zasílali do bitcoinové směnárny,“ doplnil vyšetřovatel.

Dodal, že pro analytiky to byla mravenčí práce, podařilo se jim propojit skutky podle podobného scénáře za posledních několik let. Muž byl přitom v České republice za podobné skutky již prověřován, na Slovensku byl za ně již pětkrát odsouzen.