Kolapsu dopravy v Jizerských horách má předejít nový systém. Řidiče navede na nevytížená parkoviště

Události v regionech | Události v regionech | 126 (zdroj: ČT24)

Návštěvníci Jizerských hor mají k dispozici nový dopravně-informační systém. Má zabránit kolapsu hlavně v horském středisku Bedřichov a řidiče nasměrovat k méně zaplněným parkovištím. Systém za dvanáct milionů zaplatil Liberecký kraj.

Bedřichov je jedním z oblíbených nástupních míst na Jizerskou magistrálu. O uplynulém slunečném víkendu přijelo do hor tolik lidí, že se obec musela dopravě uzavřít. „Může se stát, že se obec ucpe a neprojede ani MHD, ani složky integrovaného záchranného systému, což je samozřejmě problém a musí to řešit policie,“ popsal starosta Bedřichova Petr Holub (nestr.).

Podobným případům by nyní měl zabránil nový informační systém, který se skládá z celkem osmi světelných značek. Řidiči se s nimi setkají už v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo Janově nad Nisou.

V případě velkého dopravního vytížení se na tabuli rozsvítí zákazová značka. „Platnost značky je úplně stejná, jako kdyby tady byla plechová cedule, takže na to by si řidiči měli dávat pozor,“ uvedl zástupce dodavatele z Cross Zlín Ivo Gajdošík.

V Bedřichově zaparkují bezmála dva tisíce aut, z toho osm set na placených parkovištích. Zbylá místa nabízí ubytovatelé. „Je to naprostý strop. I z toho důvodu, že to je strop nástupních míst na Jizerskou magistrálu,“ řekl Holub.

Informační systém funguje na základě několika senzorů. „Jsou tam umístěné kamery, které počítají obsazenost jednotlivých parkovišť, zároveň máme dvě meteostanice,“ řekl Gajdošík. Jedna hlídá meteorologický stav ovzduší, druhá povrch vozovek.

Kromě počtu volných parkovacích míst tak cedule zobrazují i aktuální informace o počasí a případných uzavírkách a nehodách.