Legendární hotel Opera v Jaroměřicích je na prodej, o jeho koupi uvažuje radnice

Události v regionech: Budoucnost hotelu v centru města (zdroj: ČT24)

Jaroměřice nad Rokytnou se zajímají o koupi hotelu Opera v centru města. Ten byl hlavně v 80. letech proslavený po širokém okolí. Pomáhal také tamnímu turismu. Ekonomicky ale nepřežil koronavirovou krizi a majitel ho proto nabízí radnici.

Hotel Opera už pod současným provozovatelem neotevře. Přitom když otvíral v roce 1980, byl chloubou Jaroměřic a okolí. Personál zvládal až pět jazyků, takže ještě před rokem 1989 byl oblíbený hlavně u cizinců. Navštívil ho i bývalý prezident Václav Havel. 

„Přišel osobně do kuchyňského bloku, kde děkoval kuchařům za dobrou svíčkovou,“ zavzpomínal bývalý ředitel hotelu Jiří Lessl, který ho řídil v letech 1980 až 1995. 

Kulturní centrum místo hotelu

Hotel Opera je důležitý nejen pro pamětníky, ale také pro současnost Jaroměřic nad Rokytnou. Na tomto místě před několika lety zbourali sokolovnu, od té doby v celém městě není jiný sál pro kulturní a společenské využití. „To tady nemáme, takže uvažujeme o tom, že bychom tento hotel tímto způsobem používali,“ řekl starosta Karel Müller (ODS).

Bývalý ředitel hotelu Lessl zůstal u gastronomie. A trochu se zasnil, že by s městem na novém provozu mohl spolupracovat. „Dneska už mám nějaký věk, ale pořád tady nějakou tu ochrannou ruku nad tím držím,“ dodal.

Prodejní cena hotelu by se měla pohybovat kolem 30 milionů korun. Mezi radnicí a majitelem funguje gentlemanská dohoda, do konce června počká, a kdyby město nemělo zájem, bude teprve potom případně hotel nabízet jiným zájemcům.