Kateřinice jsou Vesnicí roku 2014

Luhačovice - Vesnicí roku 2014 České republiky se stala obec Kateřinice na Vsetínsku. Letošního 20. ročníku klání se zúčastnilo 306 obcí, o 33 více než loni. Na druhém místě je Ořechov na Žďársku a na třetím Nová Hradečná na Olomoucku. Hodnotící komise šampiona vybírala ze 13 finalistů, vítězů jednotlivých krajských kol. Vítěz byl vyhlášen dnes při Mezinárodním dětském folklorním festivalu Písní a tancem v Luhačovicích na Zlínsku.

Kateřinice jsou Vesnicí roku 2014 (zdroj: ČT24)

Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Starosta Vojtěch Zubíček netajil dojetí. „Chci poděkovat pánu Bohu za to požehnání, které nám dopřál, že se lidi díky soutěži dali dohromady. Začali spolupracovat a všichni se zapojovali do života obce. Ze srdce jim za to děkuji. Získání tohoto titulu je taková zlatá třešinka na dortu. Pevně věřím, že to pomůže naší obci dál se rozvinout a že budeme moci předat své zkušenosti i dalším obcím z regionu,“ uvedl Zubíček

Kateřinice
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Obec v Hostýnských vrších, která má přes 1000 obyvatel, se pyšní bohatým společenským životem, na němž se podílí místní škola i spolky. V Kateřinicích jsou fotbalisté a hasiči, aktivní zde jsou skauti, sbor Českobratrské církve evangelické i hudební soubor hry na ruční zvonky Zvonky dobré zprávy. „Přistěhovali jsme se před třemi lety a jsme nadšení tím, jak to tady žije,“ uvedla Jitka Stehnová, obyvatelka obce, kterou dnes čeká dlouhá noc.

Kateřinice
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Kateřinice se do Vesnice roku přihlásily poprvé loni, kdy v krajském kole obsadily třetí příčku. Letos ho již ovládly a dominovaly i v kole celostátním. Jak naloží s výhrou, která podle předsedy komise pro vítěze činí dva miliony korun, Zubíček zatím nevěděl. Obec ale chystá například projekt na bezbariérové úpravy svých budov.

Vyhlašovateli soutěže jsou Spolek pro obnovu venkova ČR, ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a ministerstvo zemědělství. Krajští vítězové postoupili do celostátního kola, ze kterého vzešly vítězné obce. Celkem se letos přihlásilo 306 obcí.