Karlovarská nemocnice kvůli havárii elektrozařízení na několik hodin omezila provoz

Nemocnice Karlovy Vary po havárii na elektrozařízení, které smluvně provozuje ČEZ Distribuce, na několik hodin omezila provoz. Byla napojena na záložní generátory a přijímala jen pacienty ve vážném stavu. Závadu pracovníci ČEZu odstranili po osmnácté hodině, nemocnice už používá klasickou dodávku elektřiny.

„Omezili jsme zbytné provozy, například kavárnu. Elektřinu šetříme i jinak, například v ordinacích místo tří počítačů jede jen jeden. I proto se může ošetření prodloužit,“ řekla po zjištění závady mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéta Singerová.

Zdravotnické zařízení se dohodlo se všemi třemi dalšími nemocnicemi v kraji a se záchrannou službou, že po dobu havárie budou méně akutní případy převáženy do nich. Pacienty z karlovarské nemocnice převážet jinam nebylo potřeba. „Po dohodě byli připraveni i hasiči s případným zásobováním nemocnice naftou pro dieselové agregáty,“ uvedla mluvčí nemocnice. 

Porouchané zařízení je ve vlastnictví nemocnice, ale ČEZ Distribuce toto zařízení provozuje, zajišťuje pravidelnou údržbu a zajišťuje opravy v případě poruchy. „Bylo třeba opravit některé prvky a kabely v zařízení, nyní už nemocnice může fungovat v běžném provozu,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Karlovarská nemocnice byla podle Singerové schopna řešit akutní a život ohrožující stavy. „Máme k dispozici i dva operační sály, ale naftové generátory přece jen nejsou schopny zásobovat energeticky náročná zařízení, jako je třeba CT nebo magnetická rezonance,“ vysvětlila.