Kapucíni již nebudou usilovat o klášter v Opočně, poslechli biskupy

Řád kapucínů stáhl žalobu na Královéhradecký kraj, ve které usiloval o klášter v Opočně na Rychnovsku. Budova patří kraji, řád ale chtěl, aby se vlastníkem stal stát. To by kapucínům umožnilo žádat o památku v rámci církevních restitucí. Okresní a krajský soud daly řádu v minulosti za pravdu, Nejvyšší soud ale případ vrátil k novému projednání.

Kapucíni vyšli vstříc doporučení biskupů, kteří o stažení církevních žalob na kraje rozhodli minulý týden ve Velehradě. Ke stažení žalob vyzvaly i řády a kongregace působící v zemi. Jejich krok uvítal předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

„Provincie kapucínů v ČR se na základě aktuálního doporučení České biskupské konference z minulého týdne rozhodla vzít podanou žalobu zpět a o restituci bývalého kláštera ve městě Opočně již neusilovat,“ uvedl právní zástupce řádu Tomáš Nahodil.

Kraj rozhodnutí kapucínů přivítal. „Soudní spory o klášter tím končí,“ řekl krajský radní pro investice a majetek Josef Dvořák (ČSSD). Předpokládá, že se kraj vrátí k jednání s městem, aby zjistil, zda má o klášter zájem a za jakých podmínek. Dvořák by se nebránil převodu kláštera na Opočno za symbolickou cenu či darování ve veřejném zájmu. „Dokud ale bude kraj vlastníkem, bude objekt udržovat,“ slíbil.

Kapucíni chtěli klášter převést na město

Žalobu o určení vlastnictví podal řád v roce 2013, kdy kraj zveřejnil záměr klášter prodat jako nepotřebný majetek. Znalec tehdy odhadl prodejní cenu na 8 a půl milionu korun. O klášter kapucíni usilovali, aby mohli areál bezplatně převést na město Opočno. Tomu totiž kraj bezplatný převod zamítl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Aby ale mohli kapucíni areál v rámci restitucí získat, musel by patřit státu a ne kraji. Okresní i odvolací soudy v minulosti rozhodly, že klášter je majetkem státu, Nejvyšší soud ale jejich verdikty zrušil a vrátil věc k rychnovskému okresnímu soudu. Stát i kraj tvrdily, že zákony o církevních restitucích se na klášter nevztahují.

Město Opočno už přitom začalo za pomoci České spořitelny hledat pro klášter vhodného investora. Areál leží v sousedství hlavního opočenského náměstí a město v minulosti uvažovalo o tom, že by měl sloužit kulturním a duchovním účelům.