Advokáti se poprvé oblékli do nových talárů

Brno - Svoji premiéru dnes zažily nové taláry, které musí advokáti povinně nosit od 1. června. Profesní stejnokroj si úplně poprvé advokáti oblékli k Ústavnímu soudu na veřejné jednání pléna o volbách v Hřensku. Jednotné taláry mají podle České advokátní komory zvýšit důstojnost advokacie jako profese a přispět k rovnosti stran před soudy.

Povinnost obléknout se do talárů platí pouze pro trestní řízení a jednání před Ústavním soudem, Nejvyšším soudem nebo Nejvyšším správním soudem. Povinnost se týká advokátů i jejich koncipientů. V civilních řízeních si mohou vybrat, jestli si talár vezmou nebo ne.

„Pocit je dobrý, báječný. Talár je vzdušný a cítíme se v něm dobře,“ řekl advokát Jiří Všetečka. „Advokacie je konzervativní, staré řemeslo, stejné, jako mají soudci a státní zástupci. Přesto soudci a státní zástupci talár mají - a my jej nemáme,“ dodal advokát Petr Toman. Podle něj není lepší příležitost k premiéře taláru než jednání pléna Ústavního soudu.

Advokát Petr Toman o talárech (zdroj: ČT24)

Na výběr mají ze dvou velmi podobných modelů. Taláry jsou tmavě modré se světle modrými prvky na stojáčku, kravatách a sametových manžetách rukávů. „Modrá barva je tradiční barvou advokacie,“ uvedl při představování talárů předseda České advokátní komory (ČAK) Martin Vychopeň.

ČAK poskytla licenci na výrobu talárů společnosti Blažek Praha. Advokáti, kteří si chtějí talár nechat ušít jinde, mají zatím smůlu. ČAK jim odmítla vydat střih. Talár si tak musí koupit od firmy Blažek za cenu 5 400 korun i s DPH.

Pokud právník nepřijde od 1. června v taláru, hrozí mu kárné řízení a vysoká pokuta.

Talár tradičně nosí i advokáti. V Československu tradici ukončili komunisté

Na počátku minulého století nosili právníci taláry naprosto běžně. Tradici, kterou advokáti dodržovali nepřetržitě od roku 1904, ukončil nástup komunistů a vznik lidového soudnictví. Taláry běžně nosí i právníci ve většině států Evropské unie.

  • Advokáti v talárech poprvé před Ústavním soudem autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2520/251930.jpg
  • Taláry pro advokáty zdroj: www.blazek.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2467/246692.jpg