Jihlava opravila dva domy v památkové rezervaci. Sloužit budou úředníkům magistrátu

Jihlava dokončila opravy dvou domů v městské památkové rezervaci, kde bývala vojenská správa a pak byly řadu let prázdné. Nově mají sloužit magistrátu. Díky rekonstrukci skoro za 56 milionů korun se budovy v ulici U Mincovny vrátily ke vzhledu dochovanému do třicátých let minulého století. Jak potvrdily archeologické nálezy, historie místa sahá až k založení Jihlavy.

Budovy číslo šest a osm patří dvanáct let městu. Do roku 2018 se je marně snažilo prodat či pronajmout, pak se rozhodlo domy opravit. Žďárská firma PKS stavby, která zakázku dostala, zahájila práce ke konci roku 2019. Do domů se teď nastěhují odbory životního prostředí a školství.

V objektech byly od roku 1953 kanceláře Svazu pro spolupráci s armádou (Svazarm), pak je využívala okresní vojenská správa. „Obnova v sedmdesátých letech byla poměrně pronikavá a výraznou část historie těch domů smazala,“ uvedl Jiří Neubert z telčského pracoviště Národního památkového ústavu. Doplnil, že vojáci vyhodili i dochované trámové stropy.

Dřevěný trám starý jako město samo

Podle archeologických nálezů bylo v těchto místech ve třináctém století provozované ševcovské řemeslo, vyráběly se tam hrací kostky a našel se i hoblík na výrobu šípů. Ve výkopu před domem byly fragmenty nádob svědčící o zpracovávání barevných kovů. Jihlava se ve středověku proslavila dolováním stříbra. Mincovna ale v dnešní ulici U Mincovny asi nebyla. „Jedná se s největší pravděpodobností o romantickou představu,“ uvedl Šimon Kochan ze společnosti Archaia Brno.

Archeologové objevili i kus dřevěného trámku, který byl na základě dendrochronologie, tedy metody založené na analyzování letokruhů dřeva, datovaný do přelomu let 1245 a 1246. „To jsme v podstatě na počátku města. Jihlava vzniká někdy mezi lety 1238 až 1240,“ řekl Kochan.

Nemovitou kulturní památkou je dům číslo šest s arkýřem a klenutou síní v přízemí. Podle Neuberta jde o renesanční stavbu, později upravovanou klasicistně. Druhý objekt není individuálně chráněný. Je přístupný bezbariérově a je tam i výtah.