Jeviště Moravského divadla Olomouc prochází opravami. Renovuje se orchestřiště i propadlo

Herce na jevišti Moravského divadla v Olomouci o letních prázdninách vystřídali dělníci, kteří se pustili do opravy několik let nefunkčního zvedaného stolu neboli propadla. Renovují také prostor orchestřiště.

Rekonstrukce bude podle ředitele Moravského divadla Pavla Hekely stát pět milionů korun a zaplatila ji radnice, která je zřizovatelem divadla. 

„Poté, co jsme zušlechtili foyer, jsme se předloni a vloni přesunuli do hlediště. Znovu jsme zpřístupnili diváckou galerii a návštěvnický komfort výrazně pozvedli novými sedadly. Letos nastal čas na opravy v prostoru jeviště,“ uvedl Hekela.

Zvedaný stůl, který je nedílnou součástí jeviště, byl na jevišti Moravského divadla instalován v roce 1991. Posledních deset let je však nefunkční.

Zvedaný stůl původně navíc nesloužil ke scénickým účelům, ale k přepravě dekorací, což se nyní změní. Budou přidány bezpečnostní prvky umožňující i přepravu herců.
Rostislav Czmero
provozně-technický náměstek, Moravské divadlo Olomouc

Práce skončí v srpnu

Rušno je o prázdninách také v orchestřišti ukrytém pod jevištěm, kde dělníci opravují statiku stropu. Půlmilionové náklady uhradí divadlo z vlastních prostředků. Po loňské výměně křesel si diváci v první řadě podle Hekely stěžovali na nedostatek pohodlí. Renovace bude provedena tak, aby diváci v první řadě získali pro nohy více místa, uvedl ředitel.

K dalším pracím naplánovaným v divadle na dobu letošních prázdnin patří nátěr podlahy na jevišti, výměna lan v provazišti či generální opravy hudebních nástrojů.

Prázdninové práce ustanou až na konci srpna. Do nové sezony vstoupí Moravské divadlo tradičně galavečerem spojeným s předáním cen za nejlepší umělecké výkony. Slavnostní zahájení sezony je naplánováno na neděli 2. září.

Uplynulou sezonu, která nabídla divákům 12 nových inscenací, hodnotí vedení divadla jako jednu z nejlepších za poslední roky. Moravské divadlo v Olomouci navštívilo 105 000 diváků, což je zhruba o 3000 více než sezonu předchozí. Tržby za uplynulou sezonu překročily hranici 20 milionů korun.