Jedna chybějící akcie brání kraji převzít zadluženou Lužickou nemocnici

Události v regionech: Převod Lužické nemocnice na kraj se komplikuje (zdroj: ČT24)

Lužická nemocnice v Rumburku už několik let řeší velké dluhy. Ústecký kraj před několika dny nabídl městu odkoupení nemocnice, jejíž 99 procent akcií radnice drží. Ovšem nejasnosti kolem chybějící akcie podle kraje převodu brání.

„Co se týče té jedné akcie, kterou nevlastní město Rumburk, ale vlastní ji jeden lékař, vnímám to jako zástupný problém,“ říká k poslednímu vývoji, kdy se slíbený převod pod kraj komplikuje, rumburský starosta Jaroslav Sykáček.

Podle hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka by mohla chybějící akcie v budoucnu stát v cestě rozvoji nemocnice. A kvůli nejasnosti se převod nemocnice z města na kraj odsouvá na červen 2018. To přináší nejistotu jak stávajícím zaměstnancům, tak zájemcům o práci v nemocnici.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Každý zaměstnanec samozřejmě zvažuje, zda k nám nastoupit, pokud není jasné, kdo bude novým vlastníkem, jak to bude a v jakém provozu,“ popisuje předseda představenstva Lužické nemocnice Karel Schäfer.

Město se rozhodlo nabídnout kraji Lužickou nemocnici, která zajišťuje zdravotní péči pro zhruba 55 tisíc obyvatel celého Šluknovského výběžku, kvůli problémům s financováním. V roce 2013 se hospodářský výsledek propadl do ztráty přes 12 milionů korun, o rok později už byla ztráta 16 milionů, v roce 2015 činila opět 12 milionů a loni 15 milionů korun.

Rumburk nemá peníze na provoz, letos už musel uzavřít samostatné porodnické oddělení. Pokud se převod uskuteční, pak by v Lužické nemocnici měla být zachována interna, chirurgie, gynekologicko-porodnické a dětské oddělení.