Jedna aplikace, cena i sleva. Plzeň a Plzeňský kraj od dubna sjednotí systémy veřejné dopravy

Jednotná virtuální karta v Plzeňském kraji (zdroj: ČT24)

Vedení města Plzně a Plzeňského kraje se rozhodla propojit od dubna své systémy veřejné dopravy. Ceny jízdného, včetně slev pro seniory a studenty, tak budou sjednocené. Na cesty, na které bylo potřeba několik karet nebo účtů u různých dopravců, už bude stačit jen jediná společná aplikace.

Dříve lidé museli pro cesty vlakem, autobusem i veškerými vozy dopravního podniku v Plzni nakupovat jízdenky zvlášť, od dubna je čeká změna. Nahrát předplatné a zakoupit jízdenky budou moci i v takzvané virtuální kartě. Projet celý kraj tak budou moci jen s telefonem v ruce. V aplikaci lze vyhledat spojení a rovnou nakoupit jízdenky. Například z Plzně do Domažlic nabízí aplikace vlaky, autobusy  i možnost přiblížit se městskou hromadnou dopravou.

Kromě jednoduššího nákupu se Plzeň i Plzeňský kraj dohodly i na sjednocení ceny a slev pro studenty nebo seniory. A slibují, že i dospělého cestujícího bez zvýhodnění bude nejdražší lístek napříč celým krajem stát maximálně dvaaosmdesát korun. A to u všech dopravců. „Ti dva dominantní, České dráhy a Arriva Střední Čechy, nemohou na území kraje prodat jinou jízdenku než jízdenku Plzeňského kraje,“ poznamenal zástupce ředitelky společnosti POVED (Plzeňský organizátor veřejné dopravy) Petr Náhlík.

Levné jízdenky pro cestující půjdou na vrub rozpočtů kraje a města. „Veřejná doprava se obecně velmi dotuje, dotují ji všechny kraje i stát, takže to jízdné není rozhodující položkou v ceně,“ podotkl náměstek hejtmana pro dopravu Plzeňského kraje Pavel Čížek (STAN).

Zmodernizované vlaky

Nový tarif a virtuální karta bude platit i v modernizovaných vlacích, které propojují Domažlicko a Tachovsko. Dohromady jich bude šest a provozovat je budou České dráhy. „Za pět let sem přijdou ještě novější vozy, nebudou úplně nové, ale budou po repasu. I to bude skok v kvalitě, protože budou nízkopodlažní,“ uvedl Čížek.

Právě modernizovanými vlaky a nejnižšími cenami jízdného napříč kraji se ten Plzeňský dlouhodobě snaží přimět víc lidí nechat auta doma a přesednout na cestě do práce do vlaku nebo autobusu.