I Vysočina se bojí rušení pošt

Vysočina - Starostové obcí z Vysočiny i hejtman kraje mají vážné obavy o osud malých vesnických pošt. V rámci celé České republiky by jich mohlo skončit i několik stovek. Česká pošta uklidňuje - tak vysoké číslo to prý nebude.

Nový Rychnov na Pelhřimovsku s asi tisícovkou obyvatel si život bez pošty nedovede představit. Přesto městys figuruje na jednom ze seznamů pošt určených ke zrušení. Ten má k dispozici starosta Pavel Martínek (nez.) i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). „Napsal jsem ministru Kubicemu, budu žádat o schůzku u předsedy Českého telekomunikačního úřadu,“ uvedl hejtman.

Starosty znepokojuje, že podle nové vyhlášky ČTÚ by od letošního roku měla stačit pošta jen v obcích s víc jak 2 500 obyvateli a s dojezdovou vzdáleností z okolních vesnic do deseti kilometrů. Navíc některé malé úřadovny už začala pošta od ledna uzavírat.

Například v obci Křeč na Pelhřimovsku je pošta z personálních důvodů uzavřena už asi měsíc. Starosta se bojí, že to povede k definitivnímu konci pobočky. „Já se bojím, abychom nedopadli jako jiné pošty, které byly dočasně uzavřeny. To 'dočasně' se vymazalo a byly zavřeny úplně,“ konstatuje starosta Křeče Josef Čamra (nestr.).

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

„Pošta nepřizpůsobuje podle našich informací provozní podmínky ani není ochotna se o tom bavit. Říká, že žádnou poštu nezruší, ale přitom účelově snižuje počty zaměstnanců,“ zlobí se hejtman Běhounek.

Podle nejnovějšího vyjádření České pošty se v žádném případě v Kraji Vysočina nezruší 28 poboček, ale ve hře je pouze ve třech obcích jednání se samosprávou o změně formy poštovní obsluhy. „Ten seznam rozhodně není platný, pošta má pro letošní rok seznam 226 obcí, kde by se měla vést jednání, a na tomto seznamu zmíněné obce opravdu nejsou,“ tvrdí mluvčí České pošty Marta Selicharová.