Hradec Králové omezí pyrotechniku. Na silvestra ale zůstane

Události v regionech: Hradec Králové omezí pyrotechniku (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Hradce Králové schválili vyhlášku omezující používání zábavní pyrotechniky na území města. Dosud tam žádnou takovou regulaci nemají. Vyhláška by mohla platit od konce května.

„Čím dál častěji se setkáváme s bezohledným používáním zábavní pyrotechniky. Plyne z toho řada negativních dopadů, ať už jde o životní prostředí, občanské soužití, noční klid a v nejhorším případě i zdraví. Rozhodli jsme se proto připojit se k ostatním městům a výrazně regulovat používání zábavní pyrotechniky,“ zdůvodnila krok primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

Vyhláška používání pyrotechniky sice zakazuje plošně, stanovuje ale několik výjimek. „Povolené budou ohňostroje, které podléhají ohlašovací povinnosti nebo povolení. Ze zákazu budou vyjmuty také dny 31. prosinec a 1. leden,“ dodala Springerová.

Zákaz používání zábavní pyrotechniky se nebude vztahovat ani na prskavky, konfety nebo dětské, dortové a obdobné fontány a na takové formy pyrotechniky, které představují jen malé nebezpečí a jsou méně hlučné. Zákaz se nebude týkat ani divadelní pyrotechniky. Předpokladem bude to, že tato pyrotechnika bude spadat do nejnižších tříd F1 a F2. Vše ze třídy F3 bude zakázané.

„Vyhláška pomůže životnímu prostředí. V rámci České republiky jsme výrazně benevolentnější než třeba zbytek Evropy,“ řekl zastupitel Hradce Králové Ivo Králíček (nestr.).

Opoziční zastupitel Pavel Marek (za ANO) vyjádřil obavu z toho, jak bude město dodržování vyhlášky vymáhat. „Počítáme s velmi úzkou spoluprací s městskou policií a také se sportovními kluby, kde se občas objevuje pyrotechnika tam, kde nemá,“ řekla primátorka.

Používání hlučné zábavní pyrotechniky a petard lze podle radnice zatím řešit jako porušení zákona o ochraně veřejného zdraví, což je ale podle radnice značně obtížné. I proto město přichystalo novou vyhlášku.

Zábavní pyrotechniku reguluje například také Praha, Kolín, Jablonec nad Nisou nebo Poděbrady.