Dva makakové z děčínské zoo jsou stále na útěku mimo areál zahrady

Dva makakové jsou stále na útěku (zdroj: ČT24/Zoo Děčín)

Mimo areál děčínské zoologické zahrady stále zůstávají dva makakové chocholatí, jedna opice je mimo svůj výběh v zahradě. Do nastražené klece u zahrady se ve čtvrtek podařilo chytit čtyři uprchlé opice. Nejprve to byl brzy ráno alfa samec a samice s mládětem, o něco později další samec. Skupina zvířat uprchla v pondělí večer z výběhu, u kterého někdo poškodil elektrický ohradník.

Odchytová klec sklapla ve čtvrtek před sedmou hodinou ráno. Zoologové ji naplnili různými dobrotami. „Opice dohání hlad, už tady vybíraly koše,“ řekla mluvčí zoo Alena Houšková. 

Mimo areál se pohybují dvě odrostlejší mláďata. „Jednu klec jsme teď umístili se svolením majitelky v zahradě v městské části Škrabky, druhou u Pastýřské stěny. Oba makakové se pohybují zvlášť. Samice, která se zdržovala v zahradě mimo výběh, je za ohradníkem, jen čekáme, až bedna zaklapne, když si přijde pro jídlo,“ popsal zoolog Roman Řehák v pátek dopoledne.

Z výběhu uteklo celkem devět zvířat, dvě se podařilo chytit hned a jedna samice zůstala v areálu zoo. K útěku zvířata využila poničení elektrického ohradníku.

Policie dopadla podezřelého

Policisté přijali oznámení od děčínských strážníků o tom, že pátrají po neznámé osobě, která zřejmě po zavírací době v zoo poškodila elektrický ohradník z výběhu opic, a to v pondělí kolem deváté hodiny večer. Asi o půl hodiny později vypátrali strážníci podezřelého u nedaleké restaurace na Pastýřské stěně.

Na člověka u objektu upozornil policista v civilu. Policie následně zadržela dvaačtyřicetiletého muže. Test na přítomnost drog v těle u něj vyšel s pozitivním výsledkem na THC.