Do Veselíčka se vrací těžba kamene. Místní obyvatele to děsí

Těžba ve Veselíčku (zdroj: ČT24)

Ve Veselíčku na Přerovsku se dvě desetiletí netěžilo. Nyní ale důl oživuje společnost Skanska, která zdejší kámen použije jako stavební materiál pro dálnici D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem.

Lidé se podle redaktora České televize Marka Vrláka obávají dopadů těžby na okolní životní prostředí. „Mají strach z nadměrného hluku, z těžkých vozidel, která se budou v okolí obce pohybovat.“ A v neposlední řadě je zde obava také o zdroje pitné vody, které jsou podle zjištění ČT hojně využívány.

Lom se totiž má zvětšovat do hloubky. A i to může podle starosty Veselíčka Tomáše Šuláka ovlivnit zdroje podzemních vod.

Povolení těžby je z roku 1986. V současné době existuje spousta zákonů o ochraně životního prostředí. Kamenolom je přitom vzdušnou čárou 150 metrů od obytné zóny obce.
Tomáš Šulák
starosta Veselíčka

Na přístupovou cestu do lomu nesmí technika o hmotnosti větší než pět tun, dodal starosta s tím, že již na možné porušení zákona upozornil policii. Ta však pochybení nezjistila – přerovský magistrát totiž na cestu umístil značky, které sem vjezd těžké techniky povolují.

Petici podepisovali před čtyřmi lety

Obyvatelé Veselíčka se rozhodli bránit peticí proti obnově těžby ve zdejším kamenolomu už v roce 2014. Reagovali tak na to, že společnost Kamenolomy ČR požádala Přerov coby vlastníka dalších pozemků o jejich pronájem. Již tehdy chtěla v kamenolomu začít dolovat kámen na dostavbu dálnice. Společnost poukazovala na to, že na těžbu drží platné povolení.

V kamenolomu se podle starosty Šuláka naposledy kámen odstřeloval ve velkém zhruba před 20 lety. Petici proti obnovení těžby v roce 2014 podepsalo odhadem 400 až 500 lidí, což je polovina zdejších obyvatel.

V lomu zatím firma Skanska podle zjištění ČT drtí kámen. Kdy začne se samotnými odstřely, to zatím není jasné.