Do šumavské přírody opět zeleným autobusem

Šumava i letos nabízí turistům takzvané zelené autobusy. Většina linek ekologické dopravy je kvůli legislativě omezena jen na dobu prázdnin. Správa Národního parku i obce ale chtějí jejich provoz rozšířit na celou sezonu - kvůli lepší návaznosti na autobusové spoje do Bavorska.

Zelené autobusy denně přepraví stovky turistů, často i do míst, kam se lidé běžně dostanou jen pěšky nebo na kole. Tyto linky obhospodařují celou západní a jihozápadní Šumavu. „Jsou tři základní linky. Nejdelší je ze Železné Rudy přes Srní na Kvildu. Další hodně silná linka je ze Sušice přes Srní na Kvildu. A třetí linka, doplňující, je z Kvildy na Bučinu,“ popisuje Miroslav Hucl, ředitel ČSAD Autobusy Plzeň.

Letos se počet linek ekologických autobusů ještě rozšířil: „S pomocí Městského úřadu v Sušici, Obecního úřadu v Prášilech a krajského úřadu se jezdí linka ze Sušice přes Hartmanice na Prášily,“ dodává Miroslav Hucl.

Jízdní řády se ladily do poslední chvíle

Najít spoj v určitou hodinu je ale pro spoustu lidí problematické. Tištěný jízdní řád totiž dosud nevyšel. Jak uvedl mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák, řády se ladily do poslední chvíle: „Navíc vznikl problém, že veškeré tisky teď nově musíme soutěžit,“ dodal Jan Dvořák.

Bučina
Zdroj: Odehnalová Martina/ČTK

Propojení autobusů na české a německé straně Šumavy

Turisté teď nejčastěji využívají linku na Bučinu nedaleko Kvildy. Tam projíždí autobus jednou z nejchráněnějších oblastí národního parku. Z bývalé osady stačí popojít jen pár metrů a pokračovat dál do Bavorského národního parku, kde se dá přestoupit na linky německých autobusů.

„Do budoucna bychom se chtěli přiblížit bavorské části, kde od poloviny května do října jezdí právě tyto autobusy,“ uvedl Václav Vostradovský (STAN), starosta Kvildy.

Ekologická doprava ČSAD totiž může kvůli legislativním podmínkám najet o prázdninách jen 50 000 kilometrů. Správa Národního parku to ale chce změnit. Bude dělat takzvané velké výběrové řízení na dopravce, který bude funkci zelených autobusů zajišťovat po dobu pěti let. Pak by totiž limit padl a autobusy by mohly jezdit celou turistickou sezonu.

Linky zelených autobusů v NP Šumava

  • Zelená                Špičák – Kvilda – Lenora
  • Modrá                 Horská Kvilda – Kvilda – Bučina
  • Žlutá                   Sušice – Srní – Kvilda
  • Červená              Železná Ruda – Prášily – Hartmanice – (Petrovice) – Sušice
  • Fialová                Nová Pec – Jelení Vrchy

Zdroj: NP Šumava

Projekt za téměř dva miliony korun financuje z větší části správa Národního parku. Obce se pak podílí podle počtu linek nebo ubytovacích kapacit.

Zelené autobusy na Šumavě (zdroj: ČT24)