Desítky lidí v Hradci požadují odvolání primátora

Hradec Králové - Několik desítek lidí dnes v centru Hradce Králové podpořilo požadavek Hradecké občanské iniciativy na odvolání primátora Hradce Králové Otakara Divíška (ODS). Za snahou odvolat primátora je především nespokojenost lidí s cenami za byty, které jim město nabídlo k odkoupení. Divíšek už dříve řekl, že celou iniciativu považuje za nátlak, aby se ceny snížily. O případném Divíškově odvolání by mohli zastupitelé jednat na svém úterním zasedání.

„Hlavním důvodem svolání demonstrace byl názor primátora, že prvořadým úkolem demokraticky zvoleného politika je nadřazovat zájmy většiny na úkor menšiny. My s tím nemůžeme souhlasit, protože je to v rozporu s Ústavou České republiky, podle které hlasování většiny dbá ochrany práv menšin,“ uvedl jeden z iniciátorů shromáždění Vladimír Horák. Divíšek si za svým textem stojí: „Je to nátlak lidí, kteří chtějí mít byty co nejlevnější. Snaží se působit i touto krajní situací a chytají se posledních šancí.“

Nespokojení občané vyrazili k sídlu radnice, mnozí nesli transparenty s různými nápisy, například Divíšek v čele hradecké junty. Před radnicí vyzvali primátora, aby s nimi přišel jednat, nikoho se ale nedočkali. „Pan primátor je bohužel dnes natolik časově vytížen, že si pravděpodobně bude hledat velmi obtížně čas, aby se k celé záležitosti oficiálně vyjádřil,“ řekl ČT mluvčí magistátu Václav Svoboda, podle kterého Divíška zasáhlo úmrtí v rodině. O případném odvolání primátora by mohli zastupitelé jednat na svém úterním zasedání. ODS má v zastupitelstvu 19 z 37 mandátů a odvolání Divíška tak nemá prakticky žádnou šanci.

Občanům vadí i další rozhodnutí magistrátu z poslední doby - pronájem parkovacích míst ve městě soukromé firmě na třicet let, zamítnutí žádosti čtvrti Březhrad na uspořádání referenda o odtržení od Hradce či nevydařená investice do islandských fondů, kvůli které hrozí městu ztráta několik desítek milionů korun.