Dědictví minulosti - armádní objekty v Jihlavě většinou chátrají

Jihlava – Prázdninový seriál ČT24 mapující opuštěná místa v Česku zavítal tentokrát do Jihlavy. Bývalé vojenské posádkové město má na svém území řadu opuštěných armádních objektů. Ve své době tu najednou působilo až deset tisíc vojáků. Pro bývalá kasárna se jen pomalu a těžko daří najít využití.

Armádní objekty v Jihlavě většinou chátrají (zdroj: ČT24)

Rudolfova kasárna ve Vrchlického ulici jsou v žalostném stavu. Do budov zatéká, propadají se stropy, ze stěn rostou keře a kolemjdoucí  si musejí dávat pozor na opadávající omítku a poškozené římsy. Kasárny z roku 1887 mají svůj osud jasný - celá stavba půjde k zemi. Místo ní tu vyroste pět rezidenčních objektů. Podle historika Zdeňka Jaroše budou ale nové domy v této části města znamenat oživení.

  • Naopak kasárna v Žižkově ulici, jen o dva roky mladší, se podařilo před dvanácti lety zachránit – sídlo tu našel krajský úřad Kraje Vysočina.

Vojáci zanechali stopy i v historickém centru města. V několika domech kdysi sídlila vojenská správa. Město se je snaží neúspěšně prodat. Ale ani cena čtyři miliony korun žádného kupce dosud nenalákala.

Městu Jihlava patří také bývalý vojenský areál v Pístově. Armáda ho postavila v roce 1982, jako tehdy nejmodernější útvar, kde působila protiletadlová brigáda. Dnes jsou ale vybydlené a rozkradené objekty prakticky neprodejné. „Byla chyba, že je armáda nenabízela v době, kdy je opouštěla. To byly prodejné. Dnes, po deseti jedenácti letech nevyužívání, se staly rájem zlatokopů, kteří tady těžili železo,“ myslí si bývalý voják Jan Frenc. 

Z areálu v Pístově měla vzniknout věznice, vysokoškolská kolej i domov pro seniory. Ze všech plánů ale nakonec sešlo. Realitní odborníci předpokládají, že pokud se areál jako celek neprodá, město bude muset budovy zbourat a prodávat jen volné pozemky.