Cvičení v Dukovanech: Podminovaný autobus a zásah proti útočníkům s výbušninami

U jaderné elektrárny v Dukovanech proběhlo ve čtvrtek cvičení, při kterém vojáci společně s policisty zlikvidovali dva simulované útoky agresorů, kteří chtěli vniknout do jaderné elektrárny. Součástí operace byla také ostraha všech příjezdových cest k jaderné elektrárně a důležitých objektů v jejím okolí.

Do letošního cvičení se zapojilo celkem 220 lidí, včetně pracovníků ČEZu a zhruba 30 kusů vojenské techniky. Převážnou část přivezli příslušníci 44. lehkého motorizovaného praporu Jindřichův Hradec. Ostrahu Dukovan s nimi nacvičovali také příslušníci 191. pěší roty aktivních záloh společně s vojáky jihlavského krajského velitelství a náměšťské vrtulníkové základny.

U elektrárny nejprve vojáci zneškodnili skupinu ozbrojených mužů, kteří se chtěli dostat dovnitř bočním vchodem. Na pomoc jim přiletěl i armádní vrtulník z Náměště nad Oslavou.

Druhý zásah se pak odehrával v režii speciální policejní jednotky působící při elektrárně. Do střeženého areálu se v tomto případě pokoušeli proniknout agresoři, kteří přijeli autobusem a měli rukojmí. Po zneškodnění pachatelů se navíc ukázalo, že je v autobuse výbušnina umístěná v tlakovém hrnci u baterie vozidla. Výbušninu nakonec zneškodnili pyrotechnici za pomoci robota.

„Policisté speciální jednotky a policisté pyrotechnické služby si procvičili zásah, který by se mohl stát i v reálných podmínkách,“ dodává krajský ředitel policie Radek Malíř. „Toto je cvičení stupně tři, což je národní cvičení,“ doplňuje Roman Havlín, který v elektrárně vede útvar bezpečnosti. Stejným způsobem by podle něj armáda musela okolí Dukovan střežit, kdyby česká vláda vyhlásila krizovou situaci. Reálně ale naštěstí taková situace zatím nenastala.

Cvičení v Dukovanech: Agresoři měli v autobuse rukojmí a také bombu (zdroj: ČT24)

Cvičení Safeguard loni v podobném rozsahu proběhlo u jaderné elektrárny v Temelíně, v Dukovanech pak proběhlo o rok dříve. U jaderných elektráren se má opakovat pravidelně.