Cestující se nově svezou tramvajemi z Barrandova až do Slivence

Pražský dopravní podnik (DPP) zprovoznil prodlouženou tramvajovou trať z Holyně do Slivence. Provoz zajistí tramvajové linky číslo 4 a 5. V neděli 22. října se podnik chystá zprovoznit také prodlouženou trať z Divoké Šárky na sídliště na Dědině.

Loni v dubnu podnik zprovoznil trať ze zastávky Sídliště Barrandov do Holyně, na kterou nyní navazuje asi půlkilometrový nový úsek. Podle technického ředitele dopravního podniku Jana Šurovského byla do Slivence prodloužena tramvajová linka číslo 5 z Holyně, kam jezdila už rok, a nově i linka číslo 4.

„A u té je při této příležitosti rozšířen rozsah provozu od pondělí do pátku od 6:00 do 20:00. Ve Slivenci máme normální smyčku, tak sem budou jezdit všechny typy tramvají,“ řekl. V Holyni dosud fungovala úvrať a mohly tam jezdit pouze obousměrné tramvaje. Stavba začala letos 2. února a stála více než dvě stě třicet milionů korun.

Z Holyně vedou koleje směrem ke křižovatce ulic U Náhonu a K Barrandovu. Před křižovatkou se obloukem stočí k ulici U Náhonu, kterou překříží, a dále směřují na západ podél ulice K Barrandovu.

Jedná se o dvoukolejnou trať. Smyčka ve Slivenci je jednokolejná, vysázeno v ní bylo přes tisíc keřů a dopravní podnik plánuje i výsadbu stromů, až se ochladí. Nově byl otevřen podchod od smyčky do Slivence pod ulicí K Barrandovu.

Rozvoj lokality

V budoucnu mají podél trati vzniknout bytové domy pro asi osm tisíc obyvatel, záchytné parkoviště P+R, nákupní centrum a park. V plánech města je také výstavba úložny jízdních kol.

Spolu s tratí do Slivence podnik letos dokončil i trať z Modřan do Libuše a z Divoké Šárky na Dědinu, kterou plánuje slavnostně zprovoznit v neděli 22. října. „Tím rozhodně nekončíme, protože máme ještě rozestavěný Dvorecký most, který bude součástí tramvajového okruhu. Soutěžíme také zhotovitele na horní konec Václavského náměstí a potom nás čeká prodloužení trati na Praze 4 k Arkádám Pankrác,“ řekl primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti).