Část pěších u nádraží v Českých Budějovicích odmítá delší obchozí trasu kolem stavby a jde rušnou silnicí

Komplikace u nádraží v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

Kvůli rekonstrukci uzavřeli stavbaři chodník před hlavní budovou vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Náhradní trasa pro chodce je vyznačená, je ale o hodně delší. Někteří lidé si proto cestu zkracují a vstupují při tom do rušné silnice, což není bez rizik. Policie proto u nádraží posílila hlídky.

Jít z vlakového nádraží rovnou k nejbližšímu přechodu v Českých Budějovicích teď není možné. Staví tam nový chodník a místo je oplocené. „Lidé chodí po silnici. Nevím, jestli by třeba nešlo kousek to zábradlí posunout,“ navrhla chodkyně Jana Volfová jinou úpravu okolí stavby, která by pěší nenutila tak daleko.

Cestující, kteří vycházejí z příjezdové haly budějovického nádraží nemohou odbočit doleva, měli by jít vpravo na obchozí trasu, která vede přes rušnou čtyřproudou silnici a je o dvě stě metrů delší. Většina lidí místo obejde. Někteří volí kratší, nebezpečnou trasu.

Obchozí trasa
Zdroj: ČT24

„V místě dohlížejí hlídky městské policie, pomáhají lidem se zorientovat v obchozí trase,“ řekla mluvčí Městské policie České Budějovice Věra Školková. „Pokud jsou tady značky, které zakazují vstup chodcům, tak je to chyba chodce, který do vozovky vstoupí,“ poznamenal dopravní expert Besip Václav Kovář.

Chodcům chybí podchod

Jana Volfová bydlí nedaleko nádraží, prochází místem často. „Co mě opravdu mrzí, je, že nefunguje podchod, který je prostě bezpečný pro chodce,“ poznamenala. Podchody jsou dva roky uzavřené. Město zatím nerozhodlo, co s nimi udělá. Chodník u nádraží bude nový.

„Za čtrnáct dnů budeme hotoví a už to tady bude celé průchozí,“ slíbil náměstek primátorky Českých Budějovic Petr Maroš (ODS). Do té doby musí být lidé zvlášť opatrní a volit delší, ale bezpečnější trasu.