Část Kliniky už je vyklizená, exekutor bude pokračovat v pátek. Aktivisté stále odmítají dům opustit

Události: Část Kliniky už je vyklizená, aktivisté ale zůstávají (zdroj: ČT24)

Část Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově je podle soudního exekutora Ivo Luhana vyklizena. Specializovaná firma už zajistila zadní část objektu, odpoledne postoupili s pracemi na zabezpečení i do prvního patra předního křídla, v jehož přízemí zůstávají aktivisté. Kolik jich je, však není jasné. Opakované výzvy k odchodu nevyslyšeli. V 16 hodin exekutor práci ukončil, pokračovat chce v pátek ráno.

„Prostor je částečně vyklizen a policie nemusela zasahovat,“ řekl po poledni soudní exekutor Ivo Luhan. Podle něj aktivisté pracovníkům firmy při práci v zadním traktu nepřekáželi. 

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan potvrdil, že policisté zatím nezaznamenali žádné protiprávní jednání a exekutor je nepožádal o asistenci při vyklizení prostor. Policisté podle Hulana ale hlídají, aby do domu nevstupovali další lidé. Jak se bude situace vyvíjet, nechtěl předjímat.

Exekutor se pokouší objekt, který vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), vyklidit od rána. Postupně dal současným obyvatelům domu čas na jeho opuštění do 11:30 a 12:30. Ani po jednom z termínů ale aktivisté z objektu neodešli, několik se jich usadilo i na střeše.

„Vykazuji potřetí všechny, zdvořile žádám i novináře, aby zde bylo jasno, kdo je kdo, a aby byla případně umožněna práce policii. Žádám tedy novináře, aby opustili prostor, a žádám aktivisty, aby ho opustili rovněž,“ řekl exekutor přítomným u objektu po uplynutí druhého termínu k jeho opuštění. Současně opět upozornil, že ti, co uvnitř zůstávají, páchají minimálně přestupek, a dá se předpokládat zákrok policie.

Do domu mezitím dorazili pracovníci firmy, která má objekt zabezpečit, vozí si materiál a v domě zřejmě zatloukají možné přístupové cesty. Exekutor řekl, že zabezpečují jedno křídla objektu a v porovnání se situací z rána považuje současný stav za úspěch. Vzhledem k tomu, že zástupkyně aktivistů již dříve uvedla, že lidé z Kliniky netrvají na zachování věcí v domě, firma se podle něj zabývá jen zabezpečením objektu a odchodem lidí z něj. Jak dlouho bude vyklizení trvat, neupřesnil. Odhadl ale, že do čtvrtečního večera určitě a možná i v pátek.

Protest za Kliniku i lachtany

Zástupci Kliniky v úterý uvedli, že chtějí v budově zůstat. Na čtvrteční devátou ranní tam proto svolali nenásilný happening za zachování centra. Oblékli se do bílých plášťů a kromě reprodukované hudby do mikrofonu předčítali texty týkající se tuleňů, lachtanů a squattingu. 

Happeningem za tuleně a lachtany se aktivisté snažili překazit vyklizení Kliniky (zdroj: ČT24)

„Jakmile se podaří, aby objekt byl opuštěn kýmkoli, tak ihned následující den začneme vyklízet prostory, začneme stabilizovat nejchoulostivější místa, zkontrolujeme elektroinstalaci, která je realizovaná lidovou tvořivostí,“ uvedl šéf Správy železniční dopravní cesty Jiří Svoboda a dodal, že v budově jsou dodržovány bezpečnostní předpisy jen pochybně.

Exekutor Ivo Luhan na místo dorazil v deset hodin a s megafonem zahájil vyklízení objektu. K hlavnímu vchodu Kliniky se ale přes shromážděné, kteří proti němu házeli flitry a foukali bublifuk, nedostal a do objektu museli exekutoři vstoupit bočními vchody. „Byl jsem napaden, proto si vyžádám asistenci policie,“ prohlásil exekutor, jehož kolegové se ve dveřích přetahovali s příznivci Kliniky. 

SŽDC chce v budově své zaměstnance

Autonomní sociální centrum Klinika v budově bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici v Praze 3 funguje od roku 2014. Nejprve ji aktivisté užívali načerno, později si vyjednali výpůjčku, která již vypršela. Mezitím objekt přešel ze správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na SŽDC.  

SŽDC plánuje objekt opravit a přesunout do něj část svých zaměstnanců. Nyní jich totiž 431 pracuje v pronajatých prostorách v Praze, což je podle Svobody ekonomicky nevýhodné. Připravuje proto soutěž na vyhlášení rekonstrukce, která bude čekat na stavební povolení, a do té doby se chce starat o údržbu.

Podle aktivistů ovšem rekonstrukce nezačne ještě nejméně rok a mezitím bude objekt chátrat. Navíc by jej podle nich mohlo převzít město, které by v něm zachovalo sociální funkci. Praha už kvůli tomu SŽDC oslovila, podle organizace nicméně není z právních důvodů možné budovu převést na jiného vlastníka. Zástupci Kliniky se proti exekuci opakovaně bránili, soudy všech instancí však jejich námitky zamítly.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve středu řekl, že je s lidmi z Kliniky ochotný jednat o poskytnutí jiného objektu pro potřeby centra, pokud aktivisté v klidu objekt vyklidí. Představitel centra Jakub Ort se i během „tulení demonstrace“ nechal slyšet, že nechápou, proč by měli objekt opustit a nechat ho dále chátrat; soustředit se chtějí na současný objekt, a pokud by museli budovu opustit, budou aktivisté usilovat o vytvoření podobného projektu.