Bývalá radní dostala výpověď - důvodem je prý politická msta

Karlovy Vary - Soud se dnes začal zabývat sporem bývalé městské radní Dagmar Laubové s krajským úřadem. Bývalá radní se po prohraných volbách chtěla vrátit k povolání učitelky, jenže dostala výpověď. Laubová je přesvědčená, že důvodem je politická msta.

Po prohraných volbách dostala výpověď ze školy bývalá radní i její parter, tehdejší ředitel školy Václav Richter. Oba tvrdí, že patřili mezi odpůrce prodeje lukrativních budov, které vlastní škola. „Po roce, co jsem pryč, je jedna budova prodaná, chystá se prodej druhé. Myslím si, že to o lecčems vypovídá,“ říká Dagmar Laubová.

„Za dobu své práce jsem se setkal s tím, že některou budovu máme opustit a někam se přestěhovat. Pokaždé jsem tomu bránil, protože budovy byly velmi vhodně rozmístěné,“ dodává Václav Richter, bývalý ředitel Základní umělecké školy Antonína Dvořáka.

Jenom nejsou děti

Zástupci kraje odmítají, že by šlo o cílený komplot k odstranění nepohodlných učitelů. „Důvodem toho, že jsou dnes volné budovy v Karlových Varech v souvislosti se základní uměleckou školou, jsou jenom ty, že nám podstatně ubývá dětí,“ tvrdí radní Vratislav Emler.

„Nejde o žádné politické dohody. Jde skutečně jenom o to, že nejsou děti, které by tito dva lidé vyučovali,“ vysvětluje dále Ingrid Hejnicová Válková, současná ředitelka školy.

Podle radních krajský odbor kontroly navíc zjistil, že v době, kdy byl Richter ředitelem, vznikla pochybení v hospodaření školy. Ten to odmítá. „Čtyři miliony, které tam popisují, v podstatě dostali na účty učitelé. Já stále tvrdím, že oprávněně,“ brání se Richter. „Kraj podal trestní oznámení. V tomto okamžiku je policie stále ještě šetří,“ uvedl k tomu radní Emler. Případ bývalé radní bude u karlovarského soudu pokračovat 10. listopadu.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)