Audit Technických služeb Vsetín odhalil na čtyřicet pochybení

Události v regionech: Audit Technických služeb Vsetín odhalil pochybení (zdroj: ČT24)

Téměř čtyřicet pochybení odhalil audit technických služeb ve Vsetíně. Jejich zaměstnanci podle dokumentu dokonce ve dvou případech porušili zákon o zadávání veřejných zakázek. V pondělí o výsledcích kontroly jednalo vsetínské zastupitelstvo.

Z auditu vyplývá, že docházelo k porušení zákona při zadávání veřejných zakázek, nezveřejňování smluv v jejich registru nebo střetu zájmů. Podle dokumentu se toho měl dopustit zaměstnanec Technických služeb Vsetín, který měl uzavírat smlouvy s firmou, ve které byl zároveň zástupcem ředitele. Smlouvy se týkaly nákupů posypové soli nebo zimní údržby.

Podle opozice se měl chyb dopouštět také ředitel technických služeb, a to opakovaně. Městský právník v pondělí uvedl, že zakázky byly malého rozsahu a podle jeho názoru nešlo o trestný čin.

Starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL) tvrdí, že k finančnímu poškození města nedošlo. Zmíněný pracovník a ředitel technických služeb dostali finanční pokutu. Její výši ale zatím mluvčí radnice Jana Raszková sdělit nemohla.

Podle Raszkové bude zjištění plynoucí z auditu po zastupitelstvu projednávat také rada. Ta se technickými službami zabývala už v minulosti.

Starosta uvedl, že pochybení se stala za předchozího vedení Vsetína. Město má nyní prostor pro nápravu a plánuje nastavení nových vnitřních procesů. Zároveň v příštím roce proběhne další kontrola.