Astronomové pátrají u Třešti po úlomcích meteoritu. Dopadl počátkem listopadu, hledání zkomplikovalo počasí

Události: Meteorit hledají astronomové v rojnici poblíž Třešti (zdroj: ČT24)

Astronomové pátrají v okolí Třešti na Vysočině po úlomcích bolidu. Nad jihem Čech proletěl 10. listopadu a dopadl na západním okraji Moravy. Astronomové zhruba vědí, kam spadl, pátrají ale po meteoritech o velikosti lískového ořechu. Nezbývá jim tedy než pročesávat terén v rojnicích.

Okolí Třešti prohlédávají astronomové i dobrovolníci. Detektory kovu si nevzali, musí si vystačit s pozornýma očima. Podle Lukáše Shrbeného z Astronomického ústavu Akademie věd jsou úlomky meteoritu velké jako vlašský ořech, váží 40 gramů.

Zajímavé na nich je hlavně to, že těleso, které na Vysočině dopadlo, bylo jedním z pěti desítek takzvaných meteoritů s rodokmenem, kde astronomové znají dráhu i původ. „Těleso přiletělo z hlavního pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem,“ upřesnil Shrbený.

Meteorit proletěl nad jihem Čech 10. listopadu. Okem ho sotvakdo postřehl, nebe bylo zatažené. Pozornosti astronomů ale neunikl. Hledat úlomky ale mohli začít až se zpožděním. Čas mají o víkendu, jenomže o tom minulém nasněžilo a z pátrání nebylo nic. Naopak nynější mlhavé počasí nevadí. Naopak alespoň nerozptylují sluneční odlesky.

Na Vysočině se podařilo již několik podobných nálezů. K nejvýznamnějším patří objev meteoritu u Stonařova na počátku 19. století. Největší kus tehdy vážil šest kilogramů.