Areál u jezera Most se letos nestihne otevřít. Stavbaře trápí spodní voda

Jezero Most se letos veřejnosti neotevře (zdroj: ČT24)

Rekultivace území kolem jezera Most se komplikuje. Podloží je plné vody, tudíž nestabilní. Město už oznámilo, že areál během letošního léta neotevře, jak se původně počítalo. Slibuje, že rekreační areál bude hotový příští rok.

U jezera Most mají vzniknout oblázkovo-písčité pláže, sportoviště, mola a přístav pro dvacet bezmotorových lodí. Práce však komplikuje podzemní voda, kvůli níž musí stavbaři k vápnu přidávat i cement. Staví totiž na území bývalé hnědouhelné šachty.

„Projekt sice s hladinou spodní vody počítal, nikdo ale nepředpokládal, že se objeví už třicet centimetrů pod povrchem,“ vysvětlil vedoucí odboru veřejných zakázek města Most František Jirásek. Pro veřejnost se tak areál kvůli komplikacím s podložím letos neotevře. „V příštím roce rozhodně otevřeme jezero Most veřejnosti,“ slíbil primátor města Jan Paparega (ProMOST).

Problémy s pozemky

Není jasné, jak to bude s pozemky. Po dobu rekultivace totiž stále patří státu, který chce území městu prodat. Radnici se to nelíbí a vyjednává. „V současné době jsme na částce sto milionů korun za majetkoprávní vypořádání a roční údržbě zhruba dvacet milionů korun,“ vyčíslil Paparega.

Kolem jezera vedou desítky kilometrů obslužných cest. Spolu s inženýrskými sítěmi vyjdou na více než sto milionů korun. Silnice z Mostu do Mariánských Radčic a dál do Braňan na dalších tři sta milionů. Všechny stavby platí stát v rámci financí určených na zahlazování důlních škod vzniklých před privatizací.