Výstraha upozorňuje na sobotní bouřky, ojediněle mohou být silné

V sobotu mohou teploty v Česku stoupat nad 31 stupňů Celsia, hlavně v Polabí a na jižní Moravě. S rostoucí vlhkostí vzduchu budou lidé odpoledne a večer mít pocit dusna, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň s tím se na většině území Čech odpoledne a večer podle výstrahy místy objeví bouřky, ojediněle i silné. Doprovázet je mohou přívalové srážky, kroupy a vítr v nárazech kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu.

„Před zvlněnou studenou frontou, která odpoledne od západu postoupí nad naše území, k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu,“ uvedli meteorologové. Výstraha před tropickými teplotami platí v sobotu pro Polabí a jižní Moravu od 11:00 do 19:00. Hrozí přehřátí a dehydratace, lidé by měli dostatečně pít, omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci a v zaparkovaných autech.

Varování před bouřkami meteorologové vydali pro pás od jižních Čech a Vysočiny po severní a východní Čechy, platí od sobotních 15:00 do půlnoci. V přívalových srážkách může za krátkou dobu spadnout až 35 litrů vody na metr čtvereční, kroupy by neměly být větší než dva centimetry.

Přívalový déšť může podle výstrahy zatopit podchody, podjezdy a sklepy, rozvodnit se mohou malé toky. Škody nebo úrazy mohou způsobit větrem zlomené větve stromů. „Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky,“ uvedl ČHMÚ. Opatrní by měli být během bouřek řidiči. „Výstrahu budeme pravděpodobně v sobotu upřesňovat,“ doplnil Štefan Handžák z ČHMÚ.

Po tropických teplotách a silných bouřkách v minulém týdnu, které zejména na Moravě a ve Slezsku působily škody, bylo v tomto týdnu počasí dosud díky ochlazení klidnější. V neděli meteorologové očekávají návrat k nižším teplotám, překročit by neměly 23 stupňů Celsia, na jihovýchodě a východě Moravy 28 stupňů. Na většinu území se má postupně rozšířit déšť nebo přeháňky, místy i vydatné, ojediněle i bouřky.