Meteorologové varují před silnými bouřkami na severu Moravy a ve Slezsku

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Na severní Moravě a ve Slezsku se mohou během úterního odpoledne a večera objevit silné bouřky. Doprovázet je může nárazový vítr a menší kroupy. Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na bouřky platí pro celý Moravskoslezský kraj a pro Jesenicko a Šumpersko v sousedním Olomouckém kraji, a to od poledne do devatenácté hodiny. Téměř na celém území Moravy a Slezska se v úterý očekávají teploty až 33 stupňů. V Čechách bude nejspíš o něco chladněji, většinou mezi 25 a 29 stupni Celsia.

„V odpoledních a podvečerních hodinách se mohou na severovýchodě území vyskytnout i silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami kolem třiceti milimetrů, nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů v hodině a spíše menšími kroupami,“ uvedli meteorologové.

Česko prožilo velmi teplou noc – na zhruba osmině meteorologických stanic teplota neklesla pod dvacet stupňů Celsia, což je hranice pro takzvanou tropickou noc. Přes den se teploty dle předpovědi budou pohybovat kolem třicítky celý tento týden, má být většinou jasno nebo polojasno, občas se objeví přeháňky nebo bouřky.