Bagdád, 8. května 2010

Čtvrt na sedm večer, venkovní teplota 24 stupňů. Zpravodajský tým České televize ve složení kameraman Petr Svidenský a reportér Jakub Szántó balí do svých zavazadel spací pytle, oblečení a techniku. Během této cesty už popáté. Neprůstřelné vesty a přilby zůstávají venku. Budeme je potřebovat pro další fázi naší cesty, přelet vrtulníkem z přistávací zóny Washington na vojenskou základnu Speicher severně od Bagdádu. Bez balistické ochrany je vstup do letecké přepravy zakázán. Už se nemůžeme dočkat dalšího oblékání těžkých vest i neohrabaných přileb, dalšího navěšování podobně těžkých batohů s výbavou! (sic!)

Před dvěma měsíci dostala Česká televize zelenou pro tzv.embed, novinářské povolení natáčet u přidělené vojenské jednotky. Díky pomoci americké ambasády v Praze se tým Svidenský-Szántó mohl opět po roce do Iráku vrátit, tentokrát s cílem natáčet začátek stahování amerických bojových jednotek. Do konce srpna má ze země odjet zhruba 45.000 vojáků, zbývajících 50.000 zůstane do konce příštího roku.

Cestování vojenským prostorem není přímočaré. Náš cíl: základna na mosulském letišti není daleko, je ale třeba vyhovět všem předpisům a správně nastoupit do toho, co jsme pojmenovali armádní expres. Vstupní stanice je Kuvajt, konkrétně základna Abu Al Salim. Tady se novinář zapíše, vyřídí si potřebná víza a zapíše se na čekací listinu letů. Pak následuje složitá cesta do Zelené zóny v centru Bagdádu.

Byť let mezi oběma městy jsme urazili v obřím nákladním letounu C-17 Galaxy za pouhou hodinu, zbývajících pár kilometrů trvalo noc a následující ráno. Z letiště na základnu, odkud odjíždějí pancéřované konvoje do centra, který jsme ale, bohužel, nestihli. Zapsání se u proviantního důstojníka, který nám přidělil stan (s hučící klimatizací a rozsvícenými světly), krátká noc, brzké vstávání a převoz na jinou základnu na ranní obrněnou jízdu. Následně jízda obrněnými vozy MMRAP do Zelené zóny, teprve pak příjezd tzv. uvítacího týmu a odvoz do tiskového centra CPIC.

Teď tedy konečně máme vytoužené kartičky, které nám umožní v podstatě neomezené cestování armádním expresem. Za hodinu vyrážíme na vrtulník. Po dvou dnech jsme teprve v polovině cesty.

  • Transportní letoun C-17 Galaxy autor: Jakub Szántó, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1636/163599.jpg
  • Obrněné vozidlo MMRAP autor: Jakub Szántó, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1637/163603.jpg
  • Novinářský průkaz autor: Jakub Szántó, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1637/163601.jpg