Zemřel raper Coolio, do hudební historie se zapsal hitem Gangsta’s Paradise

Nečekaně zemřel americký raper Coolio. Bylo mu 59 let. Přesná příčina hudebníkovy smrti zatím nebyla potvrzena. Coolio se proslavil v devadesátých letech, kdy nahrál skladbu Gangsta’s Paradise, za niž získal i cenu Grammy. Příští rok měl vystoupit v Česku.

Coolio zemřel ve středu v Los Angeles. Jeho manažer Jarez Posey uvedl, že raper byl nalezen bezvládný na podlaze koupelny svého dlouholetého přítele. Příčiny úmrtí se vyšetřují.

Coolio byl právě uprostřed turné s dalšími hvězdami devadesátých let, mimo jiné raperů Vanilla Ice a Young MC. Před několika dny koncertovali v Texasu.

„Je to šílené. Právě jsem se dozvěděl, že můj dobrý přítel Coolio zemřel,“ píše Vanilla Ice na Twitteru. Svůj smutek vyjádřila přes sociální sítě i další jména americké raperské scény jako MC Hammer nebo Snoop Dogg. Ten fotku, na níž pózuje s Cooliem při natáčení videoklipu ke skladbě Gangsta Walk, doplnil stručným odkazem na největší hit zesnulého kolegy: „Gangstas paradise. R I P.“

Coolio, vlastním jménem Artis Leon Ivey junior, začal s hudbou v osmdesátých letech. Než se prosadil v hudbě, dělal mimo jiné hasiče. Tato práce mu, podle jeho slov, pomohla dostat se z drogové závislosti.

Do ní spadl v dospívání, kdy vyrostl z knihomolského astmatického dítěte a začal se potloukat s pouličním gangem. Nicméně drogového pokušení se nezbavil úplně, mimo jiné už jako slavný raper v roce 2009 nastoupil na odvykací léčbu poté, co kontrola na letišti našla v jeho zavazadlech kokain.

Parádní jízda s Gangsta’s Paradise

Své místo na rapové scéně utvrdil Coolio až singlem Gangsta’s Paradise z roku 1995. Podle oficiálních stránek rapera překročil Gangsta’s Paradise na Spotify už miliardu poslechů. Píseň, vycházející se starší skladby Stevieho Wondera, zazněla ve filmu Nebezpečné myšlenky s Michelle Preifferovou.

Herečka také reagovala na informaci o Cooliově smrti. Na Instagramu uvedla, že jí tato zpráva zlomila srdce. A poznamenala, že právě Gangsta’s Paradise se zasloužila o úspěch filmu. 

Za svou kariéru prodal Coolio podle údajů ze svého webu více než sedmnáct milionů nahrávek. K hitům z jeho repertoáru se počítají skladby Fantastic Voyage či 1, 2, 3, 4 (Sumpin’ New), za obě byl také nominován na Grammy.

Úspěch Gangsta’s Paradise ale už nepřekonalo nic. I když si Coolio posteskl, že tento megahit zastínil jeho ostatní tvorbu, v rozhovoru pro televizi PopkillerTV před pár lety řekl, že ho Gangsta’s Paradise vzal na „parádní jízdu“.

V novém miléniu účinkoval v talentových soutěžích a reality show. Vydal také kuchařku a měl vlastní internetový pořad o vaření. S odkazem na (nejen) kuchařskou celebritu sám sebe označoval za „Marthu Stewartovou z ghetta“.

V roce 1996 navštívil Coolio Česko. A před tuzemskými fanoušy měl vystoupit opět příští rok v květnu, na open-air festivalu 90s explosion v Praze.